На 19 март 2018 да почерпят

Путин печели нов мандат с над 75% Изказа големи благодарности за резултата

ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Вътрешноамериканските войни все повече засенчват външните Как се стигна до фактическия преврат срещу Доналд Тръмп

Щатите така и не разбраха кои в действителност са враговете и кои – съюзниците им в Ирак

Преди две години писах, че с руската операция в Сирия ставаме свидетели на „края на американския мир“ и на началото на „войните за американското наследство“. Както световната финасова система, изградена върху Вашингтонския консенсус, рухна през септември 2008 г., така и безвъпросната военнополитическа хегемония на САЩ рухна през септември 2015 г. Но не очаквах, че толкова бързо „войните за американското наследство“ ще преминат от външната си във вътрешноамериканска фаза.

В първата си реч след встъпването си в Белия дом Доналд Тръмп посочи, че сред главните проблеми на САЩ е „поредицата ни трагични външнополитически провали“. Toй каза, че в трите близкоизточни войни САЩ изразходвали над шест трилиона долара, или сума, равна на една трета от държавния си дълг, което после се оказа доста близо до истината. За съжаление конституционният преврат, извършен срещу президента от Конгреса под натиска на неоконсервативната върхушка това лято, успя да му отнеме всички средства да води самостоятелна външна политика и да поправи грешките на Обама и Буш II. Превратът срещу Тръмп подпали и цяла поредица вътрешнополитически войни в самите САЩ.

В момента вътрешноамериканските войни все повече засенчват външните. Последните Америка очевидно губи, няма вече воля да ги води, или се дезинтересира от тях, преди да ги започне. Виртуалната война на неоконсерваторите срещу Русия не е изключение, защото изцяло се мотивира от вътрешнополитически причини – да се злепостави Тръмп като чужд агент и да се оправдае Хилари за загубата на изборите, уж заради руската намеса.

Външните войни, които Америка катастрофално губи, са в Сирия, Афганистан, Ирак и Украйна.
Войната в Сирия бе толкова важна за САЩ, че заради нея те решиха да подкрепят антиконституционния преврат в Украйна през февруари 2014 г. и да стартират цяла безумна верига ескалации с Русия. Но още през септември м.г. Джон Кери сигнализира, че САЩ се изтеглят от активна подкрепа на прозападните сили в Сирия, а през април т.г. Тръмп изстреля залп крилати ракети по силите на Асад от чисто вътрешнополитически съображения, за да умиротвори критиците си във Вашингтон.

В момента сирийската армия завършва превземането на последната голяма крепост на ИДИЛ в Сирия, Деир ез-Зор. Терористите са уплашени и обезверени и не се очаква сериозен отпор като в Алепо. В същото време сирийската армия напредва и в провинция Хама и наближава американската база Ат-Танф на йорданската граница. Британските специални части спешно се евакуират оттам, програмите им за обучение на сирийската опозиция са прекратени, промериканските бойци масово се предават на сирийската армия. Катастрофата на САЩ е пълна. Асад излезе с назидателно сочещ към Запада пръст и им каза условията си за бъдещо сътрудничество с тях.

И войната в Афганистан беше изключително важна за САЩ, най-дългата в историята им, и дори преди седмица Тръмп бе принуден да увеличи пак броя на вече съвсем скромния американски контингент с няколко хиляди. Но войната е напълно загубена – талибаните напрекъснато разширяват контрола си, завръщат се Ал-Кайда и ИДИЛ, обучената от американците по програми за 65 милиарда долара афганистанска армия не може да им се противопостави, производството на и износът на хероин чупи рекорди.

В Ирак САЩ загубиха войната по същата причина, по която я загубиха навремето във Виетнам – американците водеха една война, местните бунтовници – друга. Американците така и не разбраха кои в действителност са враговете и кои – съюзниците им. Сега с рязкото влошаване на отношенията с Иран, с разгрома на ИДИЛ в Сирия и с надигащия се референдум за независимост на Иракски Кюрдистан обстановката в Ирак се дестабилизира допълнително.

В Украйна, където Обама започна война чрез прокси с Русия, и то за да натрие носа на Путин заради намесата му в Сирия, дето предотврати американската военна намеса в кризата с химическото оръжие на Асад, нещата са от зле по-зле за САЩ и за самите украинци.

Катастрофата във Виетнам държа влага на американските стратези цели 15 години, и в първата война в Залива през 1990 г. старият Буш беше крайно предпазлив и си осигури подкрепата и на СССР и всички регионални сили. Макар сега неоконсервативните стратези да са далече от благоразумието на републиканците в 1990 г., все пак четворната катастрофа влияе на мисленето им и те постепенно губят воля да преследват нови военни авантюри навън, въпреки успешния преврат срещу непослушния Тръмп и независимо колко нужни са им такива авантюри за вътрешна консолидация и за отклоняване на вниманието oт главоломния военнополитически упадък на САЩ спрямо възможностите на основните им съперници.

Така че хаотичните заплахи на Тръмп за „военна опция“, ядрена намеса и т.н. срещу Северна Корея и Венецуела, както и сопнатото му говорене срещу Иран и Китай, както всички разбират, са празни приказки, които вече никого не плашат, а само ерозират по-нататък образа на световния хегемон в очите на света.

Северна Корея днес е абсолютно невъзможна цел на американска военна операция или цветна революция. Липсва вътрешна опозиция, канали за влияние и деморализиран и разединен враг. Няма условия за санкционен натиск. САЩ не могат да установят въздушно надмощие и няма да имат там сухопътни сили на своя страна. Пхенян е в състояние във всеки случай да нанесе неприемливи вреди на Южна Корея и Япония. Русия и Китай няма да допуснат хаос до границите си. За Тръмп няма изход, освен да продължава да открива мъдрост в изказванията на Ким.

Венецуела също е невероятна цел на американска военна намеса – местните въоръжени сили са верни на президента, те са главен фактор за успеха на революцията досега. Не може да се създаде и независима от армията силна вътрешна въоръжена опозиция – опитът за военен преврат през 2002 г. пропадна веднага, а и сега безредиците, причинени миналия месец от бунтовнически паравоенни формации, бяха овладени.

Но видяхме, че и сценарият за парламентарен преврат, който Обама приложи с такъв успех миналото лято срещу Дилма Русев в Бразилия, пропадна това лято във Венецуела. Мадуро успешно изманеврира със свикването на Учредителното събрание – нормална конституционна процедура, измислена от Чавес явно точно с цел париране на враждебен парламентарен активизъм.

Уличните протести също не се развиват в полза на опозицията, макар тя да е далече по-агресивна и въоръжена, но манифестиращите привърженици на боливарианската революция са четири пъти повече. Мнозинството на венецуелския народ продължава да подкрепя президента, въпреки големите трудности, много от които са предизвикани от бойкота на бизнеса и от външната намеса. Спечелилите от революцията са повече от загубилите.

За разлика от Северна Корея Венецуела обаче изобщо не е икономически безразлична за САЩ – тя има най-големите доказани запаси за нефт в света и е четвърта по запаси на природен газ. Оттам до Тексас танкерите стигат за пет дни. От Персийския залив пътуват шест седмици, през Ормузкия проток, през който минава една трета от световния нефтен трафик и който може да бъде затворен от Иран, а може там един ден да се появи и руска военноморска база. „Ексон Мобил“ води десетилетна война срещу боливарианска Венецуела, опитва да създаде граничен спор с Гватемала. В Каракас има голямо американско посолство, натъпкано с разузнавателна апаратура, и голям щат разузнавачи. При все това обаче общата активност на САЩ по въпроса за смяната режима на Мадуро не е особено висока и започва да отслабва. Някакво примирение се усеща във Вашингтон – и има защо.

Най-горещите войни в американската външна политика сега се водят в самия Вашингтон. Ако войната на Конгреса с президента по въпроса кой да води външната политика завърши с победа, войната на президента срещу чиновническия апарат на Държавния департамент продължава с ожесточение. Отделно кипи подмолна битка между Тръмп и държавния секретар Рекс Тилърсън, който вече се смятал пътник. Това става с цената на чистки на десетки старши служители и на замразяване на процесите на назначаване на млади перспективни кадри.

Иззетите от Тръмп от Държавния департамент външнополитически функции трябваше по замисъл да се разпределят между Белия дом и Пентагона, но постоянните чистки и реорганизации в първия и запълването на втория със заклети врагове на Тръмп, не помагат особено за доброто им разпределяне – и тези функции просто не се изпълняват. Така се губи възможността не само за стратегическо планиране на външната политика, но и за елементарно компетентно менажиране на процесите ден за ден.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (36)

 1. Баси колко брутално хаджийски фиства кухите евроатлантически тикви.. .

  1. Много ме кефи напоследък как открито имаш извратени помисли и открито говориш за комплексите и фетишите ти. Това е от руските ценности, благодарение на алкохола, дрогата и сатанисткия култ към Путлер. На почивката играете ли си на мъжки булки с колегите?

   1. Фалшив, яж ми уя. Сатанистите са на Запад и в САЩ. Преди 20 години се чудех, защо Петър Дънов предсказва, че Северна Америка, Англия, Япония, Западна Европа и Гърция ще потънат. Той казва, че трябва да бъде измито злото от тези земи и за това ще потънат. Сега ясно вижда всеки осъзнат, че тези страни са проводници на злото. А Дънов също така предсказва, че следващата култура ще е славянската, и че славяните ще бъдат авангарда на човечеството, а по време на тяхната култура ще се появи шестата раса. Това е пътя на еволюцията, а сатанистите западняци и такива като теб сте проводници на злото и се опитвате да спрете еволюцията, но ще си оставите костите и няма да победите, защото срещу живата разумна природа нямате никакъв шанс, силите са несъизмерими. Ще духате яко, така да знаеш, ще духате докато се сдухате.

    1. Давам ти да ми ползваш ника колкото и зъл да си. Писах ти. Регистрирай тоя ник. Аз си се казвам Велемир. Пък ти както изглежда подръжаваш на дрогираните пияни руснаци където по цял ден се кланят на Путлер и прокламира фалшивите новини. Разхлопал се руснак си ти. Като всички сатанисти идващи от изток.

 2. Фактите са малко изопачени. Русия не подкрепи САЩ за Сирия, за това краварите нахлуха в Украйна, а в отговор на това Путин влезе в Сирия и победи краварите. Сега ще изкара джигера на фашистите и ционистите в Украйна, онези там не знаят какво ги чака. Време е да разберете, че Путин действа винаги премерено и обмислено. Сега като поогладнее повече украинския народ, ще помогне на Путин и там да нарита краварите, фашистите и ционистите.

  1. Прав си няма значение 2. Като поогледнее украинския народ ще постъпи като полския. Ще забрани комунизма, ще погледне към Европа и 50 милиона украинци ще си съградят икономиката както полската. Превземането на Крим за Путин е като да се напикае в гащите. Отначало му е приятно и топло, но много скоро му измръзва задника и всички го забелязват. Така, че в дългосрочен план Русия се очертава като поробител и за тази нация.

   1. Украйна ще дръпне благодарение и на българските вноски за техните демократизиращи олигарси. Въпросът е, като стигне нивото на България, колко ще е изостанала от европейска русия.
    А крим не го мисли. Големите знаят кое е от техен интерес и си го следват, за разлика от разните там подлоги (като плевнелиев).

   2. Фалшив, продължавай да сееш зло, ще жънеш зло. Такъв е закона на живата разумна природа.

    1. Позволявам ти да ми ползваш ника. Фалшив си ти. Съжалявам те искрено и ти се възхищавам, как предните ти постове са или про-гейски ориентирани или са открито шизоидни. Нека хората ви видат какви сатанисти са идващите руски орди.

  2. Сирия и украйна са си два независими стратегически “проблема” и смесването им е грешка, освен когато става дума за тактически ходове.

   1. Ти си гений. Много си проницателен и не мога да повярвам на задълбочената ти тролска мисъл.

 3. С НЕТЪРПЕНИЕ ОЧАКВАМ РАЗПАДАНЕТО НА ДЪРЖАВА ТЕРОРИСТ НОМЕР ЕДНО САЩ. САМО ЧЕ ДА СТАНЕ ПО ЖЕСТОК НАЧИН С ВОЙНИ,КАКТО ТЕ ГО ПРАВЯТ.

  1. А дано, ама, надали. По принцип, там нямат такива мераци както е в хаоса на Азия. А и са обединени културно, религиозно и исторически. Докато примерно Русия и Татарстан, Киргизстан…Туркменистан…нямат нищо общо, е освен вярата в исляма разбира се. Те за това и Руснаците си тачат сирийците. Нека не забравяме, че европейската част на Русия е ислямизирана, а Волжска България са я ислямизирали първи. Та кой кого ще разпадне и каква е действителността?

   1. Прав си. Русия е толерантна страна, която за разлика от евроатлантическа европа не подхранва исляма с екстра субсидии на религиозна основа.

    1. Че с кво мислиш се строят по няколко джамий на ден в Русия? Нали и най-голямата джамия в Европа е в Москва. Ма няма как да ги знаете тея работи след като по цял ден карате на алкохол наркотици и сляпо дупене на сатаниста путлер.

     1. Виждаш ли, че е толерантна? Няма да има само за една религия я?!
      Разликата е, че не субсидират дианета, сивите вълци и (индиректно) йорданските терористи като западните демокрации.

 4. ЕВРАЗИЙСКИ ДЕМАГОГ ХАДЖИЙСКИ ТИ ГОВОРИШ ЗА НЯКОЯ ДРУГА ДЪРЖАВА НО НЕ САЩ.ДОНАЛД ТРЪМП Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ЛИДЕР В СВЕТА.НАЙ ВЕЛИКАТА НАЦИЯ Е АМЕРИКАНСКИЯ НАРОД.ТОВО ДА ТИ ЯСНО ДРУГАРЮ ВАЛИНТИТ ХАДЖИЙСКИ.

   1. Явно ти така правиш и съветваш другите да го правят и те. Разликата е, че ти не си нормален и го личи по това, че подкрепяш руснаците, докато другите са обикновенни мислещи хора… смятай ти щом и шкаф за хапчета си имаш, работата е сериозна. Спрете се с алкохола, дрогата и да се кланяте на сатаниста Путлер и може и да се пооправите.

    1. Не може да се нарече мислещ, трол подкрепящ измисления евроатлантик плевнелиев.

 5. Всяка една държава си е най-великата за народа си…освен за платените тролове, на които и жалка Русия да им кажа и нея ще я изкарат велика.

  1. Хахаха… има доста форумници пишещи как България била нужник и затова са пратили децата си да учат в сащ. Руски тролове викаш…

   1. Нормално коменте. Плащам ви и не нужник а кенеф ще пишеш, че са писали. Нали ти си светъл пример за послушен платен трол. Не много умен, но послушен.

   1. Много ясно. Нали им плаща заплатите и в същото време ги гаври руските сатанисти. Така трябва да се прави и процедира към платените руски наркомани последователи на рогатия.

 6. Приказките за кой е по- по -, най-велик имат някакво основание, но трагедията на САЩ ще е истинска, когато доларът престане да бъде единственото международно платежно и спрат печатницата за зелена шума. И този момент приближава със страшна сила. В момента Китай е дал заем (купил е с $ държавни ценни книжа) на правителството на САЩ от почти 3000 милиарда USD. Япония – 1500 милиарда $ и т.н. А това са пари изпапкани от американците, без да са произвели нищо срещу тях!

  1. За това става въпрос – в момента БВП на САЩ е ~ 18 трилиона долара = 18 000 милиарда долара . Външният им дълг е ~ 19-20 трилиона долара . За сега няма кой и как да си поиска връщането на тези дългове – САЩ са най-мощната военна сила . Обаче обикновено в живота идва “видов ден” и когато най-големите кредитори на САЩ се обединят /не идеалистично , а чисто прагматично – в името на връщането на кредитите си към САЩ /, и съответно станат по-силни от САЩ – тогава ще настъпи и “видов ден” за САЩ . Ние може и да не го доживеем , но това е неизбежно като смъртта .

   1. Никой и не иска да се връщат. Това не ти е изи кредит. Всичко е за лихвите и това тази страна да не фалирва. Така се работи мащабно. И не става въпрос за фалит а за правене на пари и производителност. Пак бъркате годините другари руснаци и това, че хората вече знаят, че портокали и банани не се носят само по коледа, а салама и кренвиршите не са само в четвъртък.

 7. 4,612 милиарда USD Това е дългът на Китай в Долари в момента, без да се добавя вътрешния дълг на правителството което се умножава по поне 2.5 -nationaldebtclocks.org/debtclock/china. В момента Китай взема заем от 4 долара за да се произведе 1. А ако не изкопуват американски акций, американците ще спрат да потребяват и всичко ще се отрази на Китай. Та Китай ще, не ще спонсорира САЩ, иначе ще станат като в Русия или Северна Корея и ще трябва да обясняват на едни 500 милиона души къде акат гладните от днес за утре.

 8. Алелее, г-н Хаджийски, всичко наопъки обърна, та Велемир повърна. ..!!! Само дето забрави изрично да кажеш, как Канибал Огън Пали , та Доналд на супа да вари…!!! Ама тъй е тя от Джеферсън, та до сега…” Вампири, таласъми.танцуват по налъми и разни. Идиоти със сккъсани килоти…Будь Здоров.

 9. Канибалът и теб ще опече за кеф на Канибалското дупе…!!! Будь Здоров, от Москва, Петров

 10. Тези цифри са Идеи Фикс…а накрая е един Голям. ..Х…!!! Будь Здоров / само дето ЦСКА ще нацепи и на Верея дупето. ..и Агата ще остане с Херо и Кочан м/ у краката/

 11. Статията е прекалено оптимистична, но е във вярната посока. САЩ след 1989 и особено след 1991 година прекалено рано си повярваха, че безпрекословното финансово, икономическо, военно и политическо световно господство им е в кърпа вързано, пропуснаха удобното време и на края се издъниха. Защото Русия, Китай, а и Индия (а в тези три държави живеят почти три от общо седем и половина от хората на планетата. се осъзнаха и вече на практика водят упорита борба срещу тази безумна политика на САЩ. За което Тръмп няма никаква вина.

  От друга страна появата на Тръмп на политическата цена показа, че Русия, Китай, Индия, Бразилия, Сирия и Венецуела не са единствените противници на тази империалистическа политика на САЩ. И че всъщност в самите САЩ половината от техните граждани не са съгласни с тази политика, защото тя е наистина изгодна само за не повече от десетина процента от гражданите на тази държава. И е убийствена за поне половината, но по-вярно за три четвърти от гражданите на тази държава.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.