На 18 февруари 2019 да почерпят

Серпентинит: говорите ли змийски? Прилича на кожата на змия

„Калашников“ готов с дрон-камикадзе

И Израел се включва в похода към Луната Изпраща първия частен апарат - “Генезис”

Мей на щурм с последни сили

13,36 млрд. лв. натрупани активи

Гольовците заклали Вальо насред Кюстендил (обзор) Полицията издирва 19-годишния циганин Гучи от квартал “Изток”

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 18 януари 2019

Рияд търси нови съюзници в Азия

Министър-председателят Борисов проведе телефонен разговор с британския премиер Тереза Мей

Жена е загинала при катастрофа край Луковит

„Зелените“ изтърваха червеногушата гъска БДЗП получила 2,6 милиона евро от Брюксел, за да пази застрашения вид

„Левски“ продължава без победа през 2019 година (СНИМКИ)

Французите вече се обръщат против „жилетките“ Силите на реда все по-често прибягват до груба сила

ЕС ще наложи санкции на 8 руснаци заради инцидентите в Азовско море

Вярата в измамниците Защо хората сътрудничат на телефонната мафия, а не на полицията

Френският социален психолог Густав Льо Бон пише, че интелектът на една човешка тълпа се равнява на интелекта на най-глупавия индивид в нея. Той открил това след внимателно наблюдение на френското общество преди два века. Ако беше наблюдавал българското общество днес, видният учен би стигнал и до други подобни открития. Като например това, че една ромска тълпа е по-ефективна от всички полицаи във всеки град, които не смеят да стъпят в циганска махала, а ако се осмелят, биват прогонвани с камъни. И още: че глупостта на много хора от народа расте заедно с благополучието на малцина, които ги правят на маймуни. Многобройни доказателства за тези доктрини могат да се намерят по българските земи. Ако се направи списък на най-красноречивите от тях, в началото му може да постави един от най-развитите криминални отрасли у нас – отрасълът на телефонните измами. Всеки ден десетки трудещи се в него звънят на стотици номера и продават услуги на тези, които им отговарят. Услугите са уникални – всяка от тях е свързана с важно събитие от живота на „клиента“, който ги получава.

Дъщерята на клиента е закарана в болница със смъртоносна диагноза – предлага се услуга – доставка на лечебна змийска отрова. Синът е минал на червено, прегазил е човек и е в килия, предлага се услуга – да бъде пуснат. Племенникът е пострадал от взрив –предлага се услуга – извозване с хеликоптер до елитна хирургия. Внукът паднал от скала, строшил си крака на пет места – предлагат се златни пирони за операцията. Социалните служби отпускат пенсионни добавки – предлага се вписване в графата „Крайно нуждаещ се“.

Какво е общото между услугите, който се предлагат? Че не са безплатни, да. И още нещо, което ги оскъпява: те предполагат уреждане „по втория начин“ – с рушвет за чиновника, доктора, полицая. Клиентите обичайно не се пазарят. Те от дълъг опит знаят, че у нас всеки притежател на имот, банков влог, портфейл или плик със спестявания дължи данък на паралелната държава на корупцията и престъпността. Така че плащат – кеш, коректно, незабавно – точно както по телефона им е указано – пращат парите по куриер или ги хвърлят от терасата… Доверяват се, вярват, че сделката е добра и чакат, чакат, докато дочакат… да се с чуят някои от порасналите си деца и да чуят: „Мамо, (тате, бабо, дядо), вас са ви измамили и ограбили!“

Производителността на шарлатаните е голяма. производственият опит – дълъг, а технологиите – разнообразни. Две са основните им суровини: човешката глупост и недоверието в държавните институции.

От МВР съветват гражданите: заподозрат ли, че им се обажда калпазанин, да позвънят на близките си незабавно, да ги питат дали наистина са в беда и ако цъфне лъжата, да се обадят на телефон 112. Съветват, съветват, но какво от това? Дай на българина правила, за да има какво да нарушава. Пък и най-влиятелният депутат Цветан Цветанов съобщава: „Доверието във вътрешния министър В. Радев тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от около една десета от пълнолетното население“ – край на цитата. Това означава, че около 10 от всеки 100 човека вярват на министъра и повереното му ведомство – логично е останалите 89 да правят точно обратното на това, което им е препоръчаното оттам.

Вярата в телефонните измамници е обяснима, но и парадоксална. Ето един парадокс–обърнете внимание – повечето българи не вярват на МВР, но му се доверяват веднага, когато разговарят с лъжеполицаи. Всеки 9 от 10 анкетирани в плевенско отговарят, че оберат ли ги, изобщо не подават жалби – убедени са, че полицията по-скоро няма да хване апашите, няма да посети местопрестъплението в дома им, а посети ли го случайно, ще вземе пръстови отпечатъци и ще оцапа безрезултатно белите им стени с черен прах. Но! Тия същите неверници мислят съвсем другояче, като им звънне някой негодник и каже: „Аз съм инспектор Петров, провеждаме операция срещу телефонни измамници, те идват сега да ограбят и вас, дайте парите, налични у вас, ще ги бележим, ще ги хванем с тях и ще лежат.“ За да окаже съдействие на мнимите полицаи 93-годишна плевенчанка, хвърлила от балкона 2500 лв., които спестявала за погребение. 78–годишна нейна съгражданка се простила с 1300 лв. така, а 82-годишна – с 3100 лв, дадени й на отговорно пазене от снахата. И това за 2 дни само! В полза на един лъжец, гастролиращ в околността. Той е заловен и ще получи условна присъда или пробация, за разлика от 83% от колегите му в бранша, които изчезват безследно с плячката.

Какво кара три пенсионерки – две от които с висше образование, да му уйдисат на ума? Криминален психолог обяснява: „Толкова им се иска на тия жени престъпниците да бъдат хванати и пратени, където им е мястото, че се хващат на всяко такова обещание като удавници за сламка.“

Не разбирате защо е така? Значи не е идвала полиция след обир у вас. Ако беше идвала, щяхте да знаете, че истинският полицай никога нищо не обещава. Точно обратното! Докато прави оглед, той непременно ще каже: „Крадците няма да ги хванем, госпожа! А и да ги хванем, съдът ще ги оправдае“.

Питате защо така приказва? Защо не каже, че апашите непременно ще бъдат наказани с лишаване от свобода? Защо? Ама вие наистина ли не знаете? Защото не е измамник, а полицай.

 

Важни мисли и данни

Има нещо положително в масовото производство на ало-измами у нас. То създава работни места. А печалбите от него растат. През 2017-а те възлизат на 5 млн. лв., а и повече, като се има предвид, че статистиката почти винаги се разминава с реалността в полза на престъпния бизнес. Пред „Труд“ един от босовете в отрасъла – Мито Келеша, се хвали: „С Божия помощ, не можем да се оплачем“.

Впрочем, ако искате да знаете какво мисли Бог за измамниците, вижте палатите им във Ветово, Левски и Горна Оряховица.

Любопитна е и мисълта на депутата Манев (ГЕРБ), водещ експерт по сигурността: „Защо продължават телефонните измами? Защото вървят по инерция и не могат да спрат“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Как защо вярват на измамниците ? Ами защото заем за интелекта на 80% от матряла , знаем и за способността на управляващите да борят мафията която цъфти при много управления , знаем и за това че съдебна система и МВР просто имитират борба с престъпността а на практика я закрилят и дори се хранят от нея което си е скрита форма на корупция- я вижте палатите на правосъдните и МВР шефовете , не само тези на ало измамниците – Явно е че са в комбина , но кой е тръгнал да ги разследва ?

  2. MAFIQTA VZEMA I KRADE OT NAI BOGATITE XAIDUCI A POLICIQTA OT VSICHKI TOVA E RAZLIKATA MAFIQTA IMA I SYVEST PONQKOGA POLICIQTA NE

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.