Домоуправител крие осем чувала канабис в изба в Поморие

Министър Аврамова: Цената на водата ще остане социално поносима, въпреки водната криза

Стриптизьор-пожарникар посети дом за възрастни хора (ВИДЕО) 89-годишна жена "получи" за Коледа специален танц в скута

Без промяна при изписването на лекарства за хронично болните пациенти

Френски полицаи застреляха мъж, заплашил ги с нож

Отпадат бележките за получени доходи

Пешеходец блъснат и убит на място от кола в Монтана

252 615 домакинства ще получат помощи за отопление този сезон

Съдят жена и мъж, опитали да вкарат дрога в затвора

Малки таланти редят юбилейна изложба в арт салона на Апелативния съд "Пльок" представя шарени творби на възпитаници на школа "Дедал"

Арестуваха ромка с дрога в гащите Скътала 15 пликчета „чай за пушене“

Шарл Мишел: Очакваме възможно най-скоро гласуване в британския парламент по споразумението за Брекзит

Министър Маринов: В автомобила на НСО е бил само шофьорът

25 ранени при експлозия в жилищен блок в Германия

Млада шофьорка блъсна жена на пешеходна пътека

Вярата в измамниците Защо хората сътрудничат на телефонната мафия, а не на полицията

Френският социален психолог Густав Льо Бон пише, че интелектът на една човешка тълпа се равнява на интелекта на най-глупавия индивид в нея. Той открил това след внимателно наблюдение на френското общество преди два века. Ако беше наблюдавал българското общество днес, видният учен би стигнал и до други подобни открития. Като например това, че една ромска тълпа е по-ефективна от всички полицаи във всеки град, които не смеят да стъпят в циганска махала, а ако се осмелят, биват прогонвани с камъни. И още: че глупостта на много хора от народа расте заедно с благополучието на малцина, които ги правят на маймуни. Многобройни доказателства за тези доктрини могат да се намерят по българските земи. Ако се направи списък на най-красноречивите от тях, в началото му може да постави един от най-развитите криминални отрасли у нас – отрасълът на телефонните измами. Всеки ден десетки трудещи се в него звънят на стотици номера и продават услуги на тези, които им отговарят. Услугите са уникални – всяка от тях е свързана с важно събитие от живота на „клиента“, който ги получава.

Дъщерята на клиента е закарана в болница със смъртоносна диагноза – предлага се услуга – доставка на лечебна змийска отрова. Синът е минал на червено, прегазил е човек и е в килия, предлага се услуга – да бъде пуснат. Племенникът е пострадал от взрив –предлага се услуга – извозване с хеликоптер до елитна хирургия. Внукът паднал от скала, строшил си крака на пет места – предлагат се златни пирони за операцията. Социалните служби отпускат пенсионни добавки – предлага се вписване в графата „Крайно нуждаещ се“.

Какво е общото между услугите, който се предлагат? Че не са безплатни, да. И още нещо, което ги оскъпява: те предполагат уреждане „по втория начин“ – с рушвет за чиновника, доктора, полицая. Клиентите обичайно не се пазарят. Те от дълъг опит знаят, че у нас всеки притежател на имот, банков влог, портфейл или плик със спестявания дължи данък на паралелната държава на корупцията и престъпността. Така че плащат – кеш, коректно, незабавно – точно както по телефона им е указано – пращат парите по куриер или ги хвърлят от терасата… Доверяват се, вярват, че сделката е добра и чакат, чакат, докато дочакат… да се с чуят някои от порасналите си деца и да чуят: „Мамо, (тате, бабо, дядо), вас са ви измамили и ограбили!“

Производителността на шарлатаните е голяма. производственият опит – дълъг, а технологиите – разнообразни. Две са основните им суровини: човешката глупост и недоверието в държавните институции.

От МВР съветват гражданите: заподозрат ли, че им се обажда калпазанин, да позвънят на близките си незабавно, да ги питат дали наистина са в беда и ако цъфне лъжата, да се обадят на телефон 112. Съветват, съветват, но какво от това? Дай на българина правила, за да има какво да нарушава. Пък и най-влиятелният депутат Цветан Цветанов съобщава: „Доверието във вътрешния министър В. Радев тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от около една десета от пълнолетното население“ – край на цитата. Това означава, че около 10 от всеки 100 човека вярват на министъра и повереното му ведомство – логично е останалите 89 да правят точно обратното на това, което им е препоръчаното оттам.

Вярата в телефонните измамници е обяснима, но и парадоксална. Ето един парадокс–обърнете внимание – повечето българи не вярват на МВР, но му се доверяват веднага, когато разговарят с лъжеполицаи. Всеки 9 от 10 анкетирани в плевенско отговарят, че оберат ли ги, изобщо не подават жалби – убедени са, че полицията по-скоро няма да хване апашите, няма да посети местопрестъплението в дома им, а посети ли го случайно, ще вземе пръстови отпечатъци и ще оцапа безрезултатно белите им стени с черен прах. Но! Тия същите неверници мислят съвсем другояче, като им звънне някой негодник и каже: „Аз съм инспектор Петров, провеждаме операция срещу телефонни измамници, те идват сега да ограбят и вас, дайте парите, налични у вас, ще ги бележим, ще ги хванем с тях и ще лежат.“ За да окаже съдействие на мнимите полицаи 93-годишна плевенчанка, хвърлила от балкона 2500 лв., които спестявала за погребение. 78–годишна нейна съгражданка се простила с 1300 лв. така, а 82-годишна – с 3100 лв, дадени й на отговорно пазене от снахата. И това за 2 дни само! В полза на един лъжец, гастролиращ в околността. Той е заловен и ще получи условна присъда или пробация, за разлика от 83% от колегите му в бранша, които изчезват безследно с плячката.

Какво кара три пенсионерки – две от които с висше образование, да му уйдисат на ума? Криминален психолог обяснява: „Толкова им се иска на тия жени престъпниците да бъдат хванати и пратени, където им е мястото, че се хващат на всяко такова обещание като удавници за сламка.“

Не разбирате защо е така? Значи не е идвала полиция след обир у вас. Ако беше идвала, щяхте да знаете, че истинският полицай никога нищо не обещава. Точно обратното! Докато прави оглед, той непременно ще каже: „Крадците няма да ги хванем, госпожа! А и да ги хванем, съдът ще ги оправдае“.

Питате защо така приказва? Защо не каже, че апашите непременно ще бъдат наказани с лишаване от свобода? Защо? Ама вие наистина ли не знаете? Защото не е измамник, а полицай.

 

Важни мисли и данни

Има нещо положително в масовото производство на ало-измами у нас. То създава работни места. А печалбите от него растат. През 2017-а те възлизат на 5 млн. лв., а и повече, като се има предвид, че статистиката почти винаги се разминава с реалността в полза на престъпния бизнес. Пред „Труд“ един от босовете в отрасъла – Мито Келеша, се хвали: „С Божия помощ, не можем да се оплачем“.

Впрочем, ако искате да знаете какво мисли Бог за измамниците, вижте палатите им във Ветово, Левски и Горна Оряховица.

Любопитна е и мисълта на депутата Манев (ГЕРБ), водещ експерт по сигурността: „Защо продължават телефонните измами? Защото вървят по инерция и не могат да спрат“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Как защо вярват на измамниците ? Ами защото заем за интелекта на 80% от матряла , знаем и за способността на управляващите да борят мафията която цъфти при много управления , знаем и за това че съдебна система и МВР просто имитират борба с престъпността а на практика я закрилят и дори се хранят от нея което си е скрита форма на корупция- я вижте палатите на правосъдните и МВР шефовете , не само тези на ало измамниците – Явно е че са в комбина , но кой е тръгнал да ги разследва ?

  2. Заркова е червена и престанете да махате комента ра ми

  3. ZASCHTOTO POLICIQTA E PO GADNA I OT MAFIQTA MAFIQTA MILOST IMA POLICIQTA NE

  4. MAFIQTA VZEMA I KRADE OT NAI BOGATITE XAIDUCI A POLICIQTA OT VSICHKI TOVA E RAZLIKATA MAFIQTA IMA I SYVEST PONQKOGA POLICIQTA NE

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.