"Вятърът на промяната" е написана от ЦРУ?

Москва, 1989: "Скорпиънс" на концерта си на стадион "Лужники".

Оспорват авторството на парчето на "Скорпиънс"

Клаус Майне посреща с ирония лансираната версия 

Според конспиративните теории американците никога не са стъпили на Луната, Елвис Пресли все още е жив, Пол Маккартни е починал и сред нас е неговият двойник, а Леми Килмистър е отвлечен от извънземни... В тази поредица от версии добре се вписва още една - че класическата балада на германската рок група "Scorpions" - "Wind Of Change"/ "Вятърът на промяната", е написана не от фронтмена на бандата Клаус Майне, а  от ЦРУ. През май 2020 г. Spotify направи премиера на подкаст по темата, който има осем епизода. Но това не беше достатъчно за създателите, и сега те  замислиха нов проект - материалите да се адаптират за Hulu (американска абонаментна услуга за видеоклипове при поискване). Режисьорът и актьорът Алекс Карповски работи по сценария и ще продуцира тази поредица заедно с Джейсън Винер. 

Главният герой в тази история е журналистът Патрик Радън Кийф, автор на „Ню Йоркър“ , който пише за наркобарони, военни престъпления, корпоративни измами и шпионаж. Той твърди, че чул от приятел, бивш агент от ЦРУ, че песента "Wind Of Change" не е написана от Клаус Майне след Международния музикален фестивал в Москва през 1989 г., а от членове на тази тайна организация, за да насърчи промените, които се случват по това време в Съветския съюз. И точно този господин Кийф дори успява да зададе подобен въпрос не на кой да е, а на самия вокалист на ""Scorpions" - Клаус Майне. 

Ето какво разказва самият Клаус:  "Дадох интервю в началото на 2020-а  - спомня си той. - Журналистът се казваше Патрик Кийф. За да говори с мен, той долетя в Германия от Ню Йорк. Разговорът беше за московския фестивал, за песента "Wind Of Change", тоест за това, което винаги ме питат във всички интервюта. Този човек пише за големи издания като "New Yorker" и други подобни. Страхотен журналист и наистина приятна личност."

Изведнъж в средата на интервюто Патрик Кийф задава въпрос, който озадачава Клаус: "Чували ли сте някога версията, че песента "Wind Of Change" е написана от ЦРУ? " Клаус се разсмива и казва: "Ти, кого мислиш, че интервюираш: автора на песента или шпионин?“ 

Отначало Клаус си мисли, че Кийф се шегува. "Но когато той ми разказа версията за ЦРУ, му казах, че създателите на подкаста, сигурно са професионалисти, но материалът, който са събрали, е подходящ за поредица на Netflix, която ще привлече много хора. Това е пълна глупост, луда и фалшива история “, казва Клаус.

Истина или конспирация 

Какво казва самият Патрик Кийф? "Беше много забавно да се заема с тази луда история цяла година, изследвайки тъмните кътчета на Студената война. През това време съм интервюирал близо сто рокери и шпиони в четири държави." 

Подкастът в Spotify е продуциран от Crooked Media, а съоснователят Томи Витор казва: „Знаем, че ЦРУ тайно спонсорира културни събития през 50-те и 60-те години. Те платиха за снимките на филми по произведенията на Джордж Оруел "1984" и "Ферма на животните". Те спонсорираха европейско турне на Бостънския симфоничен оркестър. Защо да не са помогнали и на немска рок група да напише мощна балада, която да разкъса Желязната завеса? А докато ЦРУ внимателно пази своите тайни, няма да знаем каква е истината. "

Баладата улавя духа на времето

Всъщност "Вятърът на промяната" на "Скорпиънс" е написана само два месеца преди падането на Берлинската стена. Рок баладата бележи края на Желязната завеса. Тя улавя духа на времето и надеждата за промяна. Благодарение на това, че е изпълнена на английски, песента става емблематична в целия Източен блок. Сингълът е продаден в 14 милиона копия, попада в музикалните класации на 78 държави и десетилетия по-късно клипът на парчето е гледан над 760 милиона пъти в YouTube.

Песента е написана от фронтмена на "Скорпиънс" Клаус Майне, който е вдъхновен от участието на бандата на легендарния Московски музикален фестивал на мира през лятото на 1989 година. "В една от вечерите всички бяха заедно – германски, руски, американски музиканти, журналисти, дори бойци от Червената армия – в една лодка на река Москва на път към парка "Горки". Това беше визията: целият свят в една лодка, всички говорят един език – езика на музиката”, спомня си Майне пред “Хамбургер Абендблат” за момента, въодушевил го да напише песента.

Силата на музиката

За първи път Кийф лансира официално  версията, че песента "Вятърът на промяната" на "Скорпиънс" е създадена от ЦРУ, през май 2020 г.

"Омръзнало ми е от конспиративни теории - казва от своя страна музикалният журналист Карстен Шумахер. - Човек трябва критично да се запита: в това има ли смисъл? Нямам нищо против митовете в рока, но в този слух няма никакъв смисъл“. Шумахер напомня, че  "Вятърът на промяната" е написана през 1989 година, но за първи път е публикувана през ноември 1990 година като част от албума “Побъркан свят”. Сингълът пък излиза едва през февруари 1991 година. "Тогава всичко вече се беше случило. Ако ЦРУ искаха да предизвикат промяна, щяха да дадат песента на групата за Московския музикален фестивал на мира през 1989 година", мотивира се Шумахер и не вижда нищо  съмнително в това, че песента е първата авторска композиция на Клаус Майне. 
"Московският музикален фестивал на мира трябва да е бил нещо специално за всеки, който е присъствал на него – особено за една германска банда. Не намирам нищо странно в това, че музикант е седнал и е написал песен. Клаус Майне впоследствие има още авторски парчета. Последното от тях е "Символ на надеждата" – балада, посветена на кризата с коронавируса. Начинът, по който е написан текстът, и неговата простота са христоматиен пример за песен на „Скорпиънс“, смята Шумахер.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Шоубизнес