Вятър и лед на Богоявление, минус 15 градуса на Ивановден

Сняг ще вали до вторник.

Мъгли до края на седмицата

Времето се оправя в сряда

Жълт и оранжев код в 12 области в Източна България заради силен вятър

Студ, сняг, вятър и поледици обхващат страната. Минималните температурите днес ще бъдат до -7 градуса, в 12 области в Източна България са обявени жълти и оранжеви кодове за силен вятър, става ясно от прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Мераклиите, които ще скачат за кръста на Богоявление ще плуват сред лед.

Сняг ще вали преди обед в почти цялата страна, като най-силен ще е в Стара планина. “По проходите там ще има проблеми, заради обилния снеговалеж”, заяви за “Труд” синоптикът Петър Янков от ТВ-МЕТ.

На Ивановден сняг ще вали основно в Северна България, сутрешните температури на места в Западна и Централна България ще достигат до минус 15 градуса, максималните ще достигнат едва до 2 градуса. Вятърът постепенно ще отслабва, но се очаква да спре към края на седмицата. Морето ще е бурно до четвъртък. В сряда температурите ще започнат постепенно да се покачват, но максималните няма да надвишават 5 градуса.

До петък в страната ще преобладават гъсти мъгли. Синоптикът Петър Янков предупреждава шофьорите да карат внимателно и да спазват дистанция, тъй като освен намалената видимост, движението ще бъде затруднено и заради поледици.

В неделя зимната обстановка затрудни движението по пътищата. Пътни полицаи от цялата страна бяха разпределени по ключовите точки , за да облекчат струпването на коли с хилядите прибиращи се след празниците българи. Заради лошото време бе затруднено прибирането на нашенци от Гърция, тъй като страната бе въвела временна забрана за движение на автомобили над 1,5 тона. Пропускането на тежки автомобили се осъществяваше само до 18.00 часа през през ГКПП Кулата-Промахон, ГКПП Капитан Петко Войвода-Орменион, ГКПП Илинден - Ексохи и ГКПП Маказа - Нимфея. Не бяха пускани автомобили с товароносимост над 1,5 тона през ГКПП Златоград-Термес и ГКПП Ивайловград. Придвижването през Гърция и днес ще е затруднено, заради снеговалежи и силен вятър. Снеговалежи се очаква да продължават в източната пътна мрежа на Пелопонес, Централна Гърция, Югоизточна Тесалия и Тракия. Издадени са инструкции за движение по пътищата поради лошото време.

Коментари

Задължително поле