Производители на вафли дариха 100 000 лева на болницата в Горна Оряховица

Как изглеждаше футболът преди 20 години

Катастрофа затруднява движението при км 10 на АМ „Хемус“ към София

15 са досъдебните производства за нарушаване на карантина в Сливен

Хващат 2 пъти дядо да нарушава карантината

15 акта за нарушители на противоепидемичните мерки за ден в Търновско

Службите по Великден ще се провеждат пред храмовете

Над 730 000 са заразените с коронавирус по света

Над 800 жертви на Covid-19 в Испания за денонощие

Над милион и половина ученици по света не ходят на училище заради COVID-19

Пандемията изчисти въздуха в Европа

Главният изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев: Безлихвените заеми от 1500 лв. – с гратисен период от 6-12 месеца

Правителството обсъжда на извънредно заседание компенсациите за бизнеса

Няколко джихадисти избяха от затвор в Сирия

Лепят върху коли фалшиви уведомления за глоби в София Посочена е банкова сметка, по която да се правят преводите

Вятър събори минаре на 216-годишна джамия в Омуртаг Пожар причини щети на ветрогенератор

Минаре на 216-годишна джамия в град Омуртаг е съборено от силния вятър, който предизвикали пожар във ветрогенатор в Търговище, откърти големи ламарини от покриви и изкорени дървета. Инцидентите са станали в следобедните часове в понеделник, когато поривите са минали 70 км/ч. Над 20 сигнала за щети от вятъра са получени в рамките на няколко часа в Търговищко, обобщиха от полицията.

Минарето на старата джамия е било пометено към 14,30 часа, съобщи кметът на Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов. То било укрепвано аварийно с частични ремонти в предходни години, но цялостни ремонти не са правени.

Във вторник оглед на щетите направи и областният управител на Търговище Митко Стайков. „Синджирли джамия е най-старият мюсюлмански молитвен дом на територията на община Омуртаг. Сградата е строена през 1804 г. Никога през 216-годишната й история не е правен цялостен ремонт, извършвани са само частични подобрения. Рухнало е 16-метровото минаре, срутено е било помещение, водещо към сградата, появили са се пукнатини по стените“, съобщиха от управата.

Областният управител е поел ангажимент да съдейства при сформирането на екипи, които да разчистят и обезопасят района, както и да се набавят средства за необходимите строително-възстановителни дейности.

Мюсюлманите в Омуртаг могат да посещават друга джамия в града, тъй като службите ще бъдат прекратени до пълното подновяване на молитвения дом.

Стихията в понеделник е причинила и пожар във ветрогенератор в района на Търговише. При силния вятър се е задействала спирачната му система и са се запалили електрическите проводници, съобщиха от полицията. Огънят е унищожил 200 метра проводници.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.