В Айтос протестират мирно, подкрепят бит от роми мъж

Снимка: Архив

Кметът забранил протеста, за да не се насажда междуетническа омраза

Въпреки забраната,  двайсетина души се събраха днес в центъра на Айтос в подкрепа на мъж, нападнат от група роми и удрян с брадва в главата. Кметът на общината Васил Едрев не разреши провеждането на протеста. Мотивът за отказа е, опасността от  насаждане на междуетническа омраза.

Центърът на Айтос беше изпълнен с полиция и жандармерия. Един от организаторите на протеста - Стефан Петров, каза пред БНР:

"Това, клето се случи с Илиян Мавров на 15-и септември, където беше бит с една брадва, това ни провокира да дойдем и да покажем една гражданска позиция. Мирно, тихо, кротко да покажем, че един вид сме съпричастни с това, което се случва. Да му окажем някакъв вид подкрепа. Според много хора, които се свързват с мен и ми подават някаква информация, тук наистина някои институции толерират всички други, но не и българите. Надявам се да се направи едно обективно разследване, истината да излезе наяве".

"Събрахме се да подкрепим момчето. Никой не заслужава да бъде нападнат по този начин. Аз не съм съгласен да се продължава така и по този начин. Така, както виждам напоследък, се защитава повече циганската общност, отколкото българите", подкрепиха го други протестиращите.

Познати на нападнатия Илиян Мавров разказват, че миналия петък той отишъл в кравеферма в Мъглен да търси работник, който изчезнал от друга ферма – в ямболското село Воден. Нападнат бил без причина от група роми. От прокуратурата твърдят, че инцидентът е заради неуредени финансови отношения, а Илиян стрелял с електрошоков пистолет по един от ромите, след което конфликтът ескалирал. Това се потвърждава и от разказа на въпросния работник – Николай. Той посочи, че е бил каран да се труди във въпросната ферма без пари. Върнал се обратно на старата си работа, докато не дошъл Илиян.

"И почва да ме заплашва. И по едно време колегата се обади на чорбаджията, този, дето работим сега: "Ела, вика, ще вземат зорлем Никито, искат да го взимат, да го отвлекат тука". Нашият чорбаджия идва тука и го попита като човек: "Абе, момчета, имате ли право да влизате в частна собственост". Както приказваше, изкара едно, електрошок ли, как му викат, и удари в корема", разказал още работникът.

Прокуратурата продължава с разследването и ще се прецени дали да се повдига обвинение, или страните ще трябва сами да си търсят правата в съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право