В Англия гневни на наказанието ни

В Англия са крайно недоволни от наказанието, което УЕФА наложи на България за расисткия скандал в евроквалификацията на стадион „Васил Левски“. Дисциплинарната комисия наложи глоба от 75 000 евро и мач срещу Чехия на празни трибуни. Ако в следващите две години пак се провиним, автоматично влиза в сила санкция от още един двубой при закрити врати.

Асоциацията на професионалните футболисти е силно разочарована от взетите решения на УЕФА – пише в становището й. - В София видяхме грозни расистки обиди. Ясно ни е, че наказанията са според нормативните документи на УЕФА. Време е те да бъдат променени и провинилите се да бъдат санкционирани много по сериозно. Не трябва да зачеркнем като вариант мярката „отстраняване от турнира“. Само с крайни средства ще се спечели битката.“

Сред недоволните е и антидискриминационната организация FARE. “Органите на УЕФА бяха длъжни да изпратят много по-силно послание срещу расистите“, твърди изпълнителният директор Пира Пауър.

Английската организация към Футболната асоциация в страната “Kick it out!” също се включи, твърдейки, че България е пожалена с тази санкция. Според нея УЕФА е изпуснала отлична възможност да покаже решимост в битката с расизма.

БФС бе глобен със 75 000 евро заради маймунските звуци и фашистките поздрави от трибуните. Освен това ще платим още 10 000 евро заради освиркване на английския химн. Гостите отнесоха 5000 евро за ругаене по „Мила родино“.

Коментари

Задължително поле