18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Комисията за регулиране на съобщенията също установи нарушения при спирането на програма „Хоризонт”

Обмислят нови акцизи за горивата

В ателиета разгадават имена и се докосват до любовта на класика

Атрактивни занимания с докосване до историята на добруджанци и творчеството на Йовков, игрови езикови модули, уоркшоп са най-новата инициатива на Регионалния исторически музей в Добрич.

Тя се нарича „Работилнички в музея“ с тематични ателиета: „Загадките на собственото име“, „За свободата на Добрич“, „Еликсирът на любовта“, „Мога ли да бъда като Левски“ и „Ганковото кафене“.

Те се провеждат този месец в Дом-паметника“Йордан Йовков“ . Програмата им предвижда запознаване с най-ярките личности и събития в историята на Добруджа. Участниците влизат в ролята на изследователи на собствените си имена, търсят смисъла им, употребата, значението и се докосват до творчеството на класика, в което името определя характера.

Във финалната арт минутка всеки може да изрази семантиката на своето име в багри и форми. Предвидена е изследователска експедиция в цветистия език на творбите му и в разказа“Последна радост“, докосване до любовта на героите му.

В ателието „Мога ли да бъда като Левски“ всеки може да влезе в неговия образ, да обуе цървули, да наметне ямурлук, да положи клетва за вярност и да си направи своето тефтерче. Публиката участва в музеен експеримент наречен „съпреживяна биография“ като по този начин да бъде стимулирана да си отговори на въпроса „По какво искам да приличам на Апостола?“ (Мога ли да бъда като Левски?).

Това поставя във фокуса на музейното изследване и по-голямата тема „Могат ли биографиите на историческите личности да се превърнат в модели на подражание?“ Въображаемо се създава и $Ганковото кафене“, където участници и експерти коментират поводите ни днес за национална гордост.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.