В ателиета разгадават имена и се докосват до любовта на класика

Атрактивни занимания с докосване до историята на добруджанци и творчеството на Йовков, игрови езикови модули, уоркшоп са най-новата инициатива на Регионалния исторически музей в Добрич.

Тя се нарича "Работилнички в музея" с тематични ателиета: „Загадките на собственото име", „За свободата на Добрич", „Еликсирът на любовта", „Мога ли да бъда като Левски" и „Ганковото кафене".

Те се провеждат този месец в Дом-паметника"Йордан Йовков" . Програмата им предвижда запознаване с най-ярките личности и събития в историята на Добруджа. Участниците влизат в ролята на изследователи на собствените си имена, търсят смисъла им, употребата, значението и се докосват до творчеството на класика, в което името определя характера.

Във финалната арт минутка всеки може да изрази семантиката на своето име в багри и форми. Предвидена е изследователска експедиция в цветистия език на творбите му и в разказа"Последна радост", докосване до любовта на героите му.

В ателието "Мога ли да бъда като Левски" всеки може да влезе в неговия образ, да обуе цървули, да наметне ямурлук, да положи клетва за вярност и да си направи своето тефтерче. Публиката участва в музеен експеримент наречен „съпреживяна биография" като по този начин да бъде стимулирана да си отговори на въпроса „По какво искам да приличам на Апостола?" (Мога ли да бъда като Левски?).

Това поставя във фокуса на музейното изследване и по-голямата тема „Могат ли биографиите на историческите личности да се превърнат в модели на подражание?" Въображаемо се създава и $Ганковото кафене", където участници и експерти коментират поводите ни днес за национална гордост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура