Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

В Банско бе учредена Организация за управление на туристически район Рила – Пирин

По инициатива на кмета на община Банско, Георги Икономов, в Банско се проведе учредителна среща на Организация за управление на туристически район Рила – Пирин. Съгласно Закона за туризма, България е разделена на девет района. Целта на подобно райониране е обединяване на усилията и сътрудничеството между общините и неправителствените туристически асоциации в посока формиране на общ регионален туристически продукт и съответно реализиране на обща маркетингова и рекламна стратегия.

На учредителната среща, освен община Банско, присъстваха представители на общините Сапарева баня, Гоце Делчев, Костенец, Белица, Петрич, Хаджидимово, Дупница, Кресна, Сандански, Разлог, Гърмeн, Якоруда, Благоевград. Неправителствените организации, станали съучредители на новата организация, са Съюза на туристическия бизнес в гр. Банско, както и СНЦ „Долината на Места“.

„Банско попада в регион Рила-Пирин и поне от доста време нямаше никакво движение по въпроса, само регион Родопи са готови, затова и Банско реши да иницира създаването на нашия регион Рила-Пирин. Мисля,че това е добра идея в новата концепция на ресорното министерство”, каза кмета на Банско Георги Икономов.

В края на октомври общинският съвет в Банско даде своето съгласие за създаване на Организация за управление на туристически район „Рила – Пирин”. Това е един от общо деветте такива района на територията на страната.

В състава му са общините Банско, Белица, Белово, Благоевград, Бобошево, Гоце Делчев, Гърмен, Долна Баня, Дупница, Костенец, Кочериново, Кресна, Петрич, Разлог, Рила, Самоков, Сандански, Сапарева баня, Симитли, Сатовча, Струмяни, Хаджидимово и Якоруда.

На събранието представителите на общините заявиха,че имат желание, да се създаде общ туристически бранд, който да ги рекламира за видовете туризъм, който развиват в общините, като планински, зимен, СПА, културен, спортен и други,а община Благоевград пък предложи към списъкът да се прибави и конгресен и научен туризъм.

Чисто процедурно след това събрание ще се изпрати съгласието за туристическия регион до министерството на туризма, а след това ще има още едно събрание, на което общините ще си изберат председател и комитет за управление на район „Рила-Пирин“.

Присъствалите взеха решение лицето, което да представлява Учредителния комитет пред Министерството на туризма при внасянето на учредителните документи, да бъде домакинът Георги Икономов. Той ще представлява организацията до нейното учредяване. След което Общото й събрание, на своето първо заседание ще определи свое ръководство и председател. Съгласно законовите изисквания седалище ще бъде областния град Благоевград, а първоначално финансиране на тези регионални туристически организации ще подсигури Министерство на финансите като бенефициент по европейски проект в тази сфера.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.