В Банско посрещат българската олимпиада

От днес до неделя в Банско си дава среща световният елит в сноуборда. Или поне в две от разновидностите му – сноубордкроса и паралелните дисциплини. Именно те най-много интересуват родните фенове, тъй като са източник на големите български успехи в последните години.

Стартовете са точно преди зимните олимпийски игри в Пьонгчан (9-23 февруари), които са пикът на сезона за всеки състезател в белите спортове. За звездите изявата в пиринският курорт е последен тест за формата и екипировката преди битката за скъпоценните медали. Но за нас надпреварите в Банско са не по-малко важни от тези в Пьонгчан, тъй като ще се случат пред очите на родните фенове. А по тази субективна преценка един триумф у дома тежи почти колкото медал на най-голямата сцена, но на другия край на света.

Радослав Янков го знае най-добре. Миналата година той пресече пръв финалната линия пред погледите на цялото си семейство, а на финала бе посрещнат от родопски фолклорен ансамбъл от родното Чепеларе. Стойността на триумфа може би не е като Големия кристален глобус предната година – първи в историята на зимните спортове у нас. Но еуфорията със сигурност беше по-голяма.

Този път Банско дава шанс на Янков да си върне позициите в световния елит след неубедителното начало на сезона. Колежката му Теодора Пенчева пък вчера научи, че ще участва и в Пьонгчан, така че ще кара в добро настроение на пистата в Пирин планина. Тя е 20-ият член на олимпийската ни делегация.

Звездата ни в сноубордкроса Александра Жекова пък отново ще има шанс да представи на нашата публика своя спорт, с който дълги години ни радваше отдалеч. Форматът на състезанието у нас е особен – едва 300-метрово трасе, което не предполага грешки, а много от стартовете се решават с фотофиниш. Сани обаче все пак може би гледа повече към олимпийските игри и шанса да вземе реванш за нелепо загубения медал в Сочи 2014.

И тя, и Радо, обаче ще имат тежка задача, тъй като съперниците няма да са склонни да им дават подаръци. В паралелните гигантски слаломи днес и в неделя Янков ще мери сили с майстори като Бенямин Карл и Андреас Промегер (Австрия), Невин Галмарини (Швейцария), Силвен Дюфур (Франция), Вик Уайлд и Андрей Соболев (Русия), Роланд Фишналер (Италия) и др. Край Сани на изцяло снежното трасе за спринткрос пък ще летят петкратната световна шампионка Линдзи Джакобелис (САЩ), олимпийската шампионка Ева Самкова (Чехия), кошмарът от Сочи – италианката Микела Мойоли, която я блъсна във финала.

Звездите вече изпробваха трасетата, а курортът ги посрещна с отлични условия – слънце и студ от минус 8 градуса. По всичко изглежда, че и трибуните отново ще са пълни – още вчера в Банско беше пълно с туристи, а на долната станция на кабинковия лифт се образуваха дежурните опашки. С изграждането на втората линия и този проблем ще бъде решен, а под Тодорка се надяват това да се случи да е възможно най-скоро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт