На 17 февруари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 17.02.2020

Марк Твен бил навестен от духа на дъщеря си Писателят познавал телепатията

2019 е най-лошата година за германското производство

На круизния кораб в Япония има 40 заразени с коронавирус американци

Лондон спира кранчето за нискоквалифицирани Нови правила след излизането на кралството от ЕС

Северна Македония разпусна парламента си

Турове в ромските къщи на Видин и Монтана Проектът за реклама на маршрутите се финансира по трансграничната програма с Румъния

Възобновяват фериботната връзка между Гърция и Кипър, 30 часа ще се пътува

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 17 февруари 2020

Четирима загинаха при катастрофа на малък самолет в Южна Франция

Ваксината за варицела в аптеките през март От тази година имунизацията е препоръчителна

Станислав Владимиров: Нивото на язовир „Студена“ се е повишило с 80-90 сантиметра

Емил Димитров направи извънредна проверка на нерегламентирана площадка за отпадъци в село Калипетрово

Арест за изобличител на кандидат на Макрон Пьотър Павленски е задържан за инцидент с насилие

В Банско стягат коланите, новият бюджет – рестриктивен с плащания на стари задължения

Снимка: Архив

Бюджетното наследство на бившето управление е разоряващо за Банско. Всеки един от гражданите на общината ще има задължението да погасява 7 милиона лева кредит, изтеглен от предишния кмет, това заяви на сесия в общинския съвет в курортния град кметът Иван Кадев по време на обсъждането на новия бюджет.

Големият проблем не е толкова обслужването на кредита, ако всички средства бяха вложени в полезни инфраструктурни проекти. Оказва, че взетият заем е бил изхарчен още преди гласуването му от Общински съвет – Банско в края на 2018 г.

Преди 8 години Г. Икономов пое община Банско с банков депозит от над 5 милиона лева. Пак той остави община Банско с кредитни задължения от 7 милиона лева.

Отчетът на разходите през 2019 г. на повечето основни параграфи в бюджета (битово и комунално стопанство, чистота, културни дейности) показва преразход. При това голяма част от средствата са изразходвани по начини, които целят заобикаляне на Закона за обществените поръчки,каза още кметът Кадев.

За извършване на ремонт на улици и тротоари в град Банско са подписани граждански договори за над 150 000 лева и закупени материали за почти същата сума. Средното месечно възнаграждение по такъв договор е над 4 000 лева. А само с три лица са сключени граждански договори на обща стойност 66 000 лева. При нито една от улиците ремонтът не е бил неотложен (например на улиците “Иконом Чучулайн“, „Бъндерица“, „Цар Симеон“).

Били са осигурени целеви средства за изграждане на обекти с определящо значение за града ни. Но стои въпросът – с кои средства ще бъдат направени довършителните работи и обзавеждането на новоизграждащата се детска градина? С какви средства ще бъде довършено и стопанисвано езерото в градския парк?

В изпълнението на редица договори цари пълен хаос. Построена е стена в село Кремен след сключен договор и издадено разрешение за строеж и започнало строителство през октомври 2019 г. по нареждане на бившия кмет Икономов, без да са издадени никакви документи от надзорната фирма, изисквани съгласно Закон за устройство на територията за всички строителни обекти. Надзорната фирма е “ДИД Консулт инженеринг груп”, която има сключени 13 договора за строителен надзор на обекти в Община Банско и чийто представител е близкият роднина на Икономов – Димитър Мунин.

Установено е и безотговорно изпълнение на сключени договори за безвъзмездно финансиране с европейски средства: пред провал е проектът за рехабилитация на улици в гр.Банско и гр.Добринище поради ненавременно започване на строителните дейности.

Безотговорно и безконтролно е управлението и на дружества с общинско участие. Не се знае защо безотчетно са похарчени 350 000 лева от ПФК„Банско“ ЕАД и защо до този момент не е възложен одит на дружеството, за което е взето решение от предходния Общински съвет още през 2018 г. Неясно е в какво състояние е фирма “Общински паркинги и гаражи” и защо не е успяла да върне гласувания й от Общински съвет Банско кредит.

И не на последно място: защо няколкократно от началото на мандата се налага финансово подпомагане на “Топлоснабдяване Банско” ЕООД – заварено в трагично състояние в началото на зимния сезон 2019 г. под управлението на Димитър Мунин. Вече е възложен одит на дружеството и той ще покаже доколко правомерни са били всички негови действия по време на управлението на дружеството, коментира още кметът на Банско.

В новия бюджет нулеви са средствата за нови капиталови инвестиции.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.