В Бон започва Конференцията на ООН по проблемите на климата

В понеделник, 6 ноември, в германския град Бон в провинция Северен Рейн-Вестфалия започва Конференция на ООН по проблемите на климата, припомня националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

С близо 25 хил. участници, конференцията е втората по рода си, организирана в Германия. Целта й е да бъде договорено постигане на по-голям напредък в прилагането на Парижкото споразумение за климата, подписано през декември 2015 г. Обсъжданията обаче ще бъдат помрачени от решението на Белия дом за оттегляне на САЩ от историческото споразумение. Преговорите ще продължат до 17 ноември.

В навечерието на световния форум ООН предупреди, че е налице „катастрофална" разлика между направените от държавите обещания за намаляване на емисиите на парникови газове и предприетите действията, необходими за ограничаване на глобалното затопляне до под два градуса по Целзий.

Дори и да са изпълнени, тези доброволни обещания, вписани в Парижкото споразумение за климата, ще доведат до глобално затопляне, в резултат на което ще се появят смъртоносни горещи вълни, мощни бури и нивата на водите в океаните ще се повиши, се казва в годишния отчет за емисиите.

„Правителствата, частният сектор и гражданското общество трябва да преодолеят тази катастрофална разлика", предупреди изпълнителният директор на Програмата на ООН по околната среда Ерик Солхайм дни преди началото преговорите в Бон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа