В Бразилия оценяват ефективността на китайската ваксина на 50%

В поредно противоречиво съобщение за ваксината срещу Covid-19 китайско производство, бразилските учени обявиха, че резултатите от тестовете за нейната ефективност са се оказали по-малко впечатляващи в сравнение с казаното миналата седмица. Прилагайки по-строги критерии от преди, те стигнаха до заключението, че ваксината срещу всички форми на Covid-19, включително леките случаи, не е 78 процента, а 50 процента, пише американското списание Science.

Изглежда, че ваксината осигурява почти 100% защита срещу сериозно заболяване, когато е необходима хоспитализация, въпреки че данните от опитите са все още твърде малко, за да имат някаква статистическа значимост. На днешната пресконференция говори микробиологът Наталия Пастернак Ташнер, президент на бразилската организация с нестопанска цел Question of Science Institute, която има за цел да подкрепи публичната политика на научна основа. Тя нарече проведеното проучване „ясно и честно“, като подчерта, че самата тя се нуждае от ваксината - за себе си и за родителите си. „Не е нужно да го наричаме най-добрата ваксина в света“, каза Пастернак, който не участва в изпитанието. „Трябва да кажем, че това е нашата ваксина и че това е добра ваксина, за да започне процесът на опитомяване на пандемията“.

Тази ваксина, разработена от китайската компания Sinovac Biotech, съдържа химически неактивна версия на вируса SARS-CoV-2, самия вирус, който причинява болестта COVID-19. Казвайки на пресконференция миналата седмица, че ваксината е 78 процента ефективна, ръководителят на държавния институт Бутантан в Сао Пауло Димас Тадеу Ковас не даде много подробности, въпреки че именно неговият институт разработва и провежда изпитанията на ваксината с фирма Sinovac. (Имаше още по-малко информация на пресконференцията миналия месец. Разработчиците се ограничиха да докладват, че ваксината е ефективна над 50%.) Но когато репортерите изискаха повече информация от Коваш, той каза, че данните за ефективността се основават на 220 случая на заболявания с клинични симптоми ... Днес изследователите казват, че показателят 78% е получен на базата на преброяване на заболявания на COVID-19, когато хората са поискали помощ и взетите от тях анализи за вируса са давали положителен резултат. 31 случая на заболяване по време на изпитването са били при получатели на плацебо и седем от ваксинираната група пациенти.

Коментари

Задължително поле