В БСП отварят фронт срещу Нинова

Социалистите се стягат за конгрес през януари

Георги Пирински напуснал след тирада от обиди от лидерката, Димитър Дъбов чакал пост в Беларус

Откровено махленски тон, скандали и обиди белязали съботното заседание на Националния съвет на БСП, по време на което социалистите си избраха нов състав на предизборния щаб.

Недоволството на червените срещу политиката на председателя Корнелия Нинова се проявило по няколко линии, но най-отчетлив се очертал скандалът с евродепутата Георги Пирински. Той и Велислава Дърева поискали членовете на пленума да се запознаят с актуалното състояние на партийния вестник „Дума”. Но точката така и не влязла в дневния ред. Междувременно Нинова обявила от трибуната, че „БСП ще вземе властта и социалистите трябва да се готвят за управление”.

Пирински обаче станал и попитал директно „с кого се готви да управлява БСП, с ДПС ли?”. А Нинова припомнила присъствието му във властта по време на Тройната коалиция и завършила с реплика от сорта „къщата си не можеш да оправиш, тръгнал партията”. Пирински си тръгна потресен от тона, а преди него пленума напусна и Георги Гергов, разказаха пред „Труд” членове на НС на БСП.

Атанас Мерджанов репликирал Бриго Аспарухов. Ръководството на „Позитано” 20 отнесло критики още от Георги Божинов, Захари Захариев, Чавдар Георгиев и от бившия председател Михаил Миков. На фона на очертаващия се „фронт срещу Нинова” направило впечатление мълчанието на един от ключовите кадровици в БСП – Димитър Дъбов.

Според запознати той очаквал посланически пост в Беларус и затова се оттеглил от евентуален сблъсък между членовете на пленума и ръководството на червените в лицето на Изпълнителното бюро на БСП. Депутатът Георги Свиленски оглавил предизборния щаб на социалистите, а през втората половина на януари червените ще се съберат на конгрес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика