В БСП планират бойкот на новия устав

Номинации имат Нона Йотова и Яна Маринова

Червени организации от страната замислят бойкот на промените в устава на БСП, научи “Труд”. Още при обсъждането на дневния ред на конгреса делегати ще предложат да отпадне точката с промени в партийния документ.

Аргументите са, че преди изборите не е добре в левицата да се създават лагери, разделителни линии и напрежение. Имало опасения, че ако се приемат новите правила, депутати с дългогодишен стаж в парламента (над 12 г.), които повече няма да бъдат в листите, ще започнат да работят срещу партията.

Недоволство има и срещу идеята на лидера на БСП Корнелия Нинова председателят на партията да се избира пряко. Противниците на идеята смятат, че това прави лидера несменяем и настояват да се изработят стриктни механизми за смяната му. Затова било необходимо повече време и сериозно обмисляне на плюсовете и минусите на идеята.

Очаква се до 12 февруари да станат известни водачите на листи. Структури от страната вече обявиха, че не искат парашутисти в тях.

В София с най-много номинации са Корнелия Нинова и председателят на градската организация Калоян Паргов. За гражданска квота са предложени генерали, певци, актьори, професори. Освен Нона Йотова е номинирана и Камелия, както и артистката от “Стъклен дом” Яна Маринова. Предложения има за академиците Георги Марков и Стефан Воденичаров. Воденичаров отказал да влиза в листите. Столичните социалисти предлагат в листите им да влязат ген. Златан Стойков, бившият зам.-шеф на СДВР Стоян Велчев, Камен Пенков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика