В Бургас купуват 56 електробуса за 82 млн. лева

Министърът на околната среда Нено Димов (вдясно), зам.-кметът Йорданка Ананиева и Петко Драгнев - управител на общинската фирма подписана договора. Снимка: Община Бургас

Превозните средства ще бъдат стопанисвани от общинската фирма "Бургасбус" ЕООД

В Бургас купуват 56 електробуса за 82 000 000 лева с ДДС. Те ще бъдат стопанисвани от общинската фирма превозвач "Бургасбус" ЕООД по проект на Община Бургас.

Общинският съвет с мандат 2015-2019 г. на морския град даде "зелена светлина" за кандидатстване по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт" на сесията в края на юли.

Общината кандидатства за финансиране по Оперативна програма "Околна среда" и бе одобрена за реализацията на проекта. Договорът по него подписаха министъра на околната среда и водите Нено Димов, зам.-кмета по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева и Петко Драгнев - управител на "Бургасбус" ЕООД.

Проектът е на обща стойност от 82 000 000 лева с ДДС. Подкрепата от страна на Оперативната програма е в размер на 65 000 000 лева без ДДС, от които 55 250 000 лева са средства от Кохезионния фонд и национално съфинансиране - 9 750 000 лева без ДДС. Собственият ресурс възлиза на 3 850 000 лева без ДДС.

Проектът включва доставка и въвеждане в експлоатация на 56 електрически превозни средства за нуждите на обществения масов транспорт в общината. Автобусите ще са - 10 нови 18 метрови съчленени електрически автобуси; 34 нови 12 метрови електрически автобуси; 12 нови 9 метрови електрически автобуси; станции за зареждане и съпътстваща инфраструктура; допълнително оборудване и интеграцията към съществуващи системи за управление на обществения транспорт.

Със закупуването на новите електрически превозни средства ще се гарантира намаляването на замърсяването на атмосферния въздух с ФПЧ10 и NOx, намаляване на шума и вибрациите в околната среда. Един от основните резултати от реализацията на проекта е свързан с повишаване на енергийната ефективност и спестяване на енергия. Новите превозни средства ще допринесат за повишаването качеството на услугите, както и атрактивността на градския транспорт сред жителите и гостите на община Бургас.

Коментари

Задължително поле