В Бургас най-скъп пресният калкан- 25 лв. за килограм, най-евтина черната мида- 2 лева

Кефал и бяла мида ловят в момента рибарите в Бургаския залив. На рибната борса най- скъп е калканът, който също е пресен, а най „народна“ цена държи черната мида.

Малко кефал се е появил и сега, през топлите дни, който забръмчи с лодката си в морето, може да хване от вкусната риба. Бялата мида в момента пък я ловят с малки тралове. Ако засечеш рибари на кея, може да се купи по 5- 5. 50 лева килограма. Но предимно е за износ. Навън се харчи по 12- 15 евро килото, три пъти по- скъпо, отколкото у нас.
Иначе, на рибната борса „Краснодар“ в Бургас, има черна мида по 2 лева за килограм, а пресен кефал може да се намери по 6- 8 лева.

По 15 лева върви лавракът, 25 лева килото е ударил пресният калкан, 7 лева върви кило попчета.
Рибата, която се предлага е замразена или пък са я купували от Кавала, Гърция, с изключение на кефала и калкана.
Паламудът- български, замразен, е 8 лева, веян се продава на същата цена, толкова е и българският чернокоп. Скаридите са по 5 лева килото, двойно по- скъпи са рапаните- 10 лева. Има и кликач по 8 лева.

Риболовците са се зарадвали на едрия кефал, макал че все още е в малки количества. Чакат повече от вкусната риба, както и да се появи- карагьозът. Повечегто кърпят мрежи и мечтаят за добра слука за пролетен сафрид, който обаче ще се появи чак през май.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.