В Гърция задържаха българска цистерна с опасни токсични материали

Снимка: Архив

Цистерната е с българска регистрация и шофьорът е българин. При проверка на транспортните документи, които се оказаха фалшиви, се посочва, че продукцията е изнесена от българска фирма, като получател е фирма, регистрирана в Гърция, но с единствен партньор – българин.

Гръцките власти са имали предварителна информация, че се очаква нелегален внос на токсичен товар. Пробите, взети от цистерната, показаха наличие на почти 24 тона опасни химикали, които се използват за подправяне на гориво.

Все още тече разследване по случая, за да се установи коя част от транспортните документи отговаря на реално съществуващи фирми.

Експерти коментират случая в медиите и съобщиха, че химикалите в цистерната са опасни, токсични и запалими, а вдишването им води до силни увреждания на човешкото тяло, предаде БНР.

Шофьорът е задържан, а цистерната с токсичния товар е конфискувана. Гръцките власти продължават разследването, за да се установи реалният износител на токсичната стока и получателят в Гърция. Разследващите са убедени, че товарът е предназначен за разреждане на горива с опасни химикали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа