Бойко Борисов пред Слави Трифонов: Ще предложа пак партийната субсидия да е 1 лев на глас Убеден съм, че има риск, но поемам ангажимент, заяви премиерът

Нова женска война във „Фермата“

Зарков: Алтернативата е само една – нови избори и хора, които да вдъхнат живот на българските демократични институции Когато народът абдикира от парламента, той няма смисъл да съществува

Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

В Двореца: „Художникът среща писателя” Уникална изложба събира фрагменти от колекцията на Националния литературен музей

Слава Иванова (директор на НХГ) и Атанас Капралов (директор на НЛМ)

С изискано тържество в навечерието на Коледа в Националната художествена галерия беше открита изложбата „Художникът среща писателя“.

Проектът се реализира по повод на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Представени са интересни и непознати за публиката портрети, пейзажи и илюстрации от 49 художници, както и живописни и графични творби на писатели, изкушени от рисуването. Произведенията са доказателство за личните и творческите познанства между големи имена от българския интелектуален елит от следосвобожденската епоха до края на 20. в.

Атанас Капралов – директор на Националния литературен музей, изведе акцентите в посланията на тази необикновена творческа амалгама: „Ние сме горди, че събрахме толкова ценни експонати, които стават достояние на изисканата столична публика. Експозицията отговаря на нашите високи стандарти. През 2017 г. бяха отворени къщите музеи на П. Яворов и Д. Димов. С тази изложба бихме искали на привлечем вниманието към безценното културно богатство, което нашите музеи притежават. Всичко тук говори за европейските мащаби на родното изкуство през целия 20. век.”

Срещите между писатели и художници могат да се проследят в подарявани на писатели картини и графики от Иван Мърквичка, Стоян Сотиров, Константин Щъркелов и др.; портрети на писатели от Петър Морозов, Александър Божинов, Борис Георгиев, Михаил Кръстев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, шаржове на Александър Добринов, илюстрации от Дечко Узунов, Румен Скорчев, Илия Петров, Симеон Венов, Харалампи Тачев, Васил Захариев, Вадим Лазаркевич и др. В експозицията са включени малко познати рисунки на Константин Величков, Чудомир, Николай Райнов, Сирак Скитник, Змей Горянин, Борис Шивачев, Димитър Димов, Андрей Германов, в които взаимно се преплитат двата таланта – на писател и на художник. Историческата конкретика в развитието на родното изкуство в началото на века, семейните и приятелски отношения между писатели и художници бяха проследени от изкуствоведа Соня Кирицова: „Тогава хората на изкуството са били малко и са се подкрепяли. Обединявало ги е желанието да усвоят модерните европейските тенденции, но и да запазят идеализираното родно.”

Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата и може да бъде посетена до 11 февруари 2018.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.