Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

В Деня на здравния работник – протест на медицинските сестри в Сливен

Момент от протеста и сестра Надежда Маргенова, която е основен организатор и откри протеста пред областната болница.

С националния химн започна едночасовият мирен протест на специалистите по здравни грижи в Сливен. Навръх Международния ден на здравния работник медицинските сестри се събраха пред сградата на областната болница, за да поставят отново исканията си, сред които за премахване на търговските дружества в здравеопазването, за адекватни на труда им възнаграждения, за въвеждане на регламенти за професията им, както и за оставката на националното ръководство на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи.

Това бе третият протест на медицинските сестри. Този път в него имаше два нови акцента.

„Протестираме и в знак на подкрепа на колежките ни от Враца, които бяха подложени на натиск от работодател и от местна власт. Наблягаме на промяната във финансирането на здравния модел. С този начин на финансиране няма как исканията ни да бъдат удовлетворени“, каза Надежда Маргенова, един от основните организатори.

Недоволството на „работещите, образовани бедняци“, както се изрази тя, бе подкрепено от уважавани в лекарското съсловие дългогодишни специалисти: хирургът д-р Михаил Жечков, ендокринологът д-р Димитър Димитров, анестезиологът д-р Димитър Боянов. Д-р Боянов заяви, че недоволството е резултат от неразумната политика, която се води от 10-15 години насам.

„Онзи ден проф.Миланов каза, че ще ходи с черни фланелки, защото това е покров. Всички плачат, дано някой ги чуе. Тъй като това вече рефлектира върху Нова Загора, Ямбол, Кърджали. Няма дори общопрактикуващи лекари“, каза още д-р Боянов. Протестиращите подчертаха, че на предходния протест в Сливен Регионалната колегия на Българския лекарски съюз ги е подкрепила с декларация, въпреки че становището на националното ръководство на БЛС било друго.

Организаторите на протеста информираха още, че е постъпил неофициален сигнал за отправени заплахи към някои сестри в Сливен, че, ако участват в протеста, ще бъдат уволнени. Натискът бил упражнен от ръководството на заведение за доболнична помощ. Информацията обаче все още не е проверена и затова бе отказан коментар.

На 15 май в София ще се проведе национален протест на специалистите по здравни грижи, в който ще участват и сливенските им колеги, бе казано още на протеста.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Протестите даже са закъснели! Това трябваше да се прави още преди много мандати, тъй като въпреки огромните средства за здравеопазване, тенденцията е основно лекарите да „блажат“ , а сестрите да „постят“. Не е честно!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.