В Деня на народните будители музеят в Търново представя постъпили през годината дарения

DCIM100MEDIADJI_0124.JPG

Сред тях са етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи

В Деня на народните будители Регионалният исторически музей във Велико Търново ще представи в изложба даренията, получени през тази година. Експозицията „Заедно да съхраним историческата памет“ ще бъде открита на 1 ноември от 11,00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Тя включва етнографски материали, документи, писма, книги и редица ценни вещи.

С изложбата музеят по традиция благодари на своите дарители и им връчва тържествено дарителски свидетелства и карти за безплатно посещение на музейните обекти в рамките на една година.

Над 200 експоната от 55 дарители са постъпили в музейните фондове през годината. Сред тях най-многобройни са етнографските материали - различни предмети и пособия от бита, тъкани и др. Сред постъпленията има и вещи от времето на социализма, включително и абитуриентска рокля от 1981 г.

Едва на шест години е най-младият дарител на музея. Това е Ралица Пенчева, която е предоставила вотив - оброчна фигурка, изобразяваща човек или част от него, давана на църквата в знак на молитва и надежда за изцеление на човек или крайник. Дарената метална пластина е семейна молитва за рожба-момиче, много популярна в периода от Освобождението до 1944 г.

В изложбата „Заедно да съхраним историческата памет“ са включени купи и медали на световния шампион по щанги Румен Русев, спечелени от национални, европейски и световни шампионати от 1970 до 1975 година. Отличията на великотърновския спортист бяха откупени и предоставени на музей от анонимен дарител.

Акценти в експозицията са документи и снимки от архивите на стари търновски фамилии, както и вещи и ценности, принадлежали на бивши кметове на старата столица. Сред тях са мраморната мастилница и попивателна на Димитър Раев, кмет на Търново в периода 1923-111928 г., книжки с авторски стихове от наследилия го на поста до 1932 г. Владимир Даскалов, и кама, копие на камата на Левски, подарена от ВВОУ „Васил Левски“ на инж. Емануил Серафимов, управлявал болярския град от 1990 до 1991 г.

Куратор на изложбата, която ще продължи месец, е Боряна Боянкинска, уредник отдел "Фондове и научен архив".

Коментари

Задължително поле