На 14 декември 2017 да почерпят

В бюджет 2018 на община Добрич Има заложени 60 000 лева за нови алеи в гробищния парк Последните покойници ги погребват сега насред полето

Тереза Мей загуби ключов вот за Брекзит

Част от американски хеликоптер падна върху японско училище

Kласация за най-търсените думи за 2017 г. Гришо и Шушана са шампиони в Гугъл

Годеницата на принц Хари ще празнува Коледа с британското кралско семейство

Норвегия първа в света изключи FM радиото Националните станции преминават на цифрово излъчване

6-годишно американче стана милионер от YouTube

730 милиона лева раздаде правителството Кабинетът развърза коледно кесията МС, шест министерства, външното разузнаване, държавни фирми и общини получиха допълни средства за разходи

Японски фирми разкриват 8000 работни места у нас Очаква се повече родни компании да търсят партньори за износ в Страната на изгряващото слънце

Днес е българската премиера на Епизод 8 от “Междузвездни войни”

Нов център за рехабилитация и интеграция за деца и лица с увреждания откриха в Пловдив

Мая Манолова: Решението на КЕВР за цената на водата може да бъде върнато назад

По-малко лекари напускат България

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 14 декември 2017

В Добрич има най-много повтарячи в училище Търговище е с най-малко висшисти

Авторката на проучването Албена Бонева

В област Добрич има най-много повтарячи в училище-2,1% при 1 % за страната. Търговище е с най-нисък процент висшисти у нас. Това показват резултатите от регионален анализ за проблемите на децата в Североизточна България по поръчка на българското училище по политика”Димитър Паница”. Проучването в четири области-Варна, Шумен, Добрич и Търговище е направено от Албена Бонева, председател на УС на фондация”Ръка за помощ”, която е бивш възпитаник на училището по политика.
Анализът показва, че съществува голяма диспропорция в отделните области по отношение на достъпа до образование и медицински услуги. Докато във Варна са съсредоточени 80 процента от лекарските практики, в по-малките населени места децата са ощетени в това отношение.

Най-често неудачите в училище се свързват с нисък успех или натрупани отсъствия, зад които стои някаква семейна ситуация или риск. Проблеми в семейството предизвикват и агресията в училище, а броят на социалните работници и психолози, където са децата, е много малък. Ясно е, че педагогът не може да отговори на всички потребности на детето, посочи Албена Бонева. Според нея навсякъде намаляват професионалните гимназии, което се отчита като слабост в образователната система.

В системата на правосъдието на много места липсват така наречените сини стаи, които позволяват провеждането на разпит на дете от обучен специалист в щадяща атмосфера по дадено наказателно дело. Само за област Варна през 2015 г. например е имало 251 малолетни и непълнолетни лица с наложени възпитателни мерки, а 213 деца са станали жертви на престъпления. В сферата на социалните услуги липсват пари за мобилни екипи, които да обикалят малките населени места в дадена област.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.