В Добрич има най-много повтарячи в училище

Търговище е с най-малко висшисти

В област Добрич има най-много повтарячи в училище-2,1% при 1 % за страната. Търговище е с най-нисък процент висшисти у нас. Това показват резултатите от регионален анализ за проблемите на децата в Североизточна България по поръчка на българското училище по политика"Димитър Паница". Проучването в четири области-Варна, Шумен, Добрич и Търговище е направено от Албена Бонева, председател на УС на фондация"Ръка за помощ", която е бивш възпитаник на училището по политика.

Анализът показва, че съществува голяма диспропорция в отделните области по отношение на достъпа до образование и медицински услуги. Докато във Варна са съсредоточени 80 процента от лекарските практики, в по-малките населени места децата са ощетени в това отношение.

Най-често неудачите в училище се свързват с нисък успех или натрупани отсъствия, зад които стои някаква семейна ситуация или риск. Проблеми в семейството предизвикват и агресията в училище, а броят на социалните работници и психолози, където са децата, е много малък. Ясно е, че педагогът не може да отговори на всички потребности на детето, посочи Албена Бонева. Според нея навсякъде намаляват професионалните гимназии, което се отчита като слабост в образователната система.

В системата на правосъдието на много места липсват така наречените сини стаи, които позволяват провеждането на разпит на дете от обучен специалист в щадяща атмосфера по дадено наказателно дело. Само за област Варна през 2015 г. например е имало 251 малолетни и непълнолетни лица с наложени възпитателни мерки, а 213 деца са станали жертви на престъпления. В сферата на социалните услуги липсват пари за мобилни екипи, които да обикалят малките населени места в дадена област.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България