Луковмарш’2018 протече мирно(СНИМКИ)

И кукерки гониха злото в Сливенско (СНИМКИ)

Турция държи 10 000 от Ислямска държава в затворите си

Джип блъсна колоездач на пешеходна пътека в Благоевград

Красимир Велчев: Румен Радев вече не е военен, а е президент

Откриха мъртва затрупаната от лавина в Пирин жена

Министър Нено Димов: Няма война между президента и премиера

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 18 февруари 2018

АПИ обеща бързо да построи пътя Видин – Ботевград Започват с участъка от Мездра

Акция „Лукс”: МВР проверява частните кортежи и скъпите коли

Израелски политици обвиниха в антисемитизъм премиера на Полша

13 жертви след падане на хеликоптер в Мексико, министър оцеля Държавният служител летя към районите, засегнати от земетресението

Гери-Никол пъчи пищно дупе

Турист е затрупан от лавина в Пирин

Григор на първи финал за сезона

В Добрич има най-много повтарячи в училище Търговище е с най-малко висшисти

Авторката на проучването Албена Бонева

В област Добрич има най-много повтарячи в училище-2,1% при 1 % за страната. Търговище е с най-нисък процент висшисти у нас. Това показват резултатите от регионален анализ за проблемите на децата в Североизточна България по поръчка на българското училище по политика”Димитър Паница”. Проучването в четири области-Варна, Шумен, Добрич и Търговище е направено от Албена Бонева, председател на УС на фондация”Ръка за помощ”, която е бивш възпитаник на училището по политика.
Анализът показва, че съществува голяма диспропорция в отделните области по отношение на достъпа до образование и медицински услуги. Докато във Варна са съсредоточени 80 процента от лекарските практики, в по-малките населени места децата са ощетени в това отношение.

Най-често неудачите в училище се свързват с нисък успех или натрупани отсъствия, зад които стои някаква семейна ситуация или риск. Проблеми в семейството предизвикват и агресията в училище, а броят на социалните работници и психолози, където са децата, е много малък. Ясно е, че педагогът не може да отговори на всички потребности на детето, посочи Албена Бонева. Според нея навсякъде намаляват професионалните гимназии, което се отчита като слабост в образователната система.

В системата на правосъдието на много места липсват така наречените сини стаи, които позволяват провеждането на разпит на дете от обучен специалист в щадяща атмосфера по дадено наказателно дело. Само за област Варна през 2015 г. например е имало 251 малолетни и непълнолетни лица с наложени възпитателни мерки, а 213 деца са станали жертви на престъпления. В сферата на социалните услуги липсват пари за мобилни екипи, които да обикалят малките населени места в дадена област.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.