В ЕП приеха с мнозинство предложението за спиране на преговорите за членство с Турция

Снимка: Архив

Европейският парламент отново настоя за официално спиране на преговорите за членство на Турция. Този път евродепутатите в Страсбург поискаха това да стане заради предприетата конституционна реформа, която разширява правомощията на президента Ердоган. Позицията на Европарламента беше приета с мнозинство от 477 гласа, предаде БНР.

Резолюцията призовава незабавно да спрат преговорите за присъединяването на Турция към Евросъюза, ако пакетът за конституционна реформа, одобрен на референдума, остане непроменен. Текстът бе единодушно приет от водещите политически групи. Той настоява и за спиране на предприсъединителните фондове за Турция, които да бъдат пренасочени в помощ на гражданското общество и сирийските бежанци.

Повтарят се критиките от ноември за редица нарушения на човешките права, масови арести и незачитане върховенството на закона от властите. Докладчикът по резолюцията, холандската социалистка Кати Пири, определи като авторитарен стилът на управление в Турция и допълни: „Ние не пледираме за пълно спиране на диалога и сътрудничеството с Анкара. Но искаме от Комисията и европейските лидери просто да се застъпят за нашите ценности. Като си затваряме очите, сериозно уронваме собствения си авторитет“.

Само от компетенцията на европейските външни министри зависи дали преговорният процес с една страна-кандидатка за членство да бъде замразен. Досега правителствата не могат да се разберат по въпроса и единствената поставяна „червена линия“ пред Ердоган е връщането на смъртното наказание.

„Вярвам, че най-добрият начин да подсилим турската демокрация е като останем ангажирани със страната и оставим каналите за връзка отворени“, каза комисарят по разширяването Йоханес Хан.

По-рано днес турският министър за Европейския съюз Йомер Челик обяви, че Анкара отхвърля всякакви предложения за прекратяване на преговорите за членство в замяна на силно сътрудничество в други области. Според Челик е неправилно европейските депутати да призовават за спиране на преговорите за членство, като добави, че подобни подходи не са от полза за никого.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. турция трябва да хвърли всички емисари на гражданското общество задълго в затвора.

  2. Тази новина не ме интересува ! Важното е нашият вожд да продължава да внася слама и макарони и да не останем гладни.

    1. Велимирски мангал не ползвай ника ми бушменче сибирско. Марш при Путкин мамааатта ти да ебббббаа!

  3. Крайно време е Ердо да подгони трите милиона сириски кюрди от Турция към Еврогейсъюза да ги покюрдчат та да им дойде акъла на еврозадниците от ЕС. Ердо не си мъж ако не го направиш.

  4. Това шега ли е? Няма ли по-сериозни инструменти ? Турция , това не е държава , това е пародия подигравка с човечеството! Закривай , няма нужда от нея !

Отговорете