В името на рекорда Discovery дебютира на сцена от 5,8 млн. блокчета лего

Три реда седалки и мотори с мощ от 180 до 340 к.с.

Петото поколение на култовия всъдеход съчетава лайфстайл и проходимост

Нов модел - нов рекорд, отбелязан с подобаващи фанфари и медийни фойерверки. Стратегията на концерна Jaguar Land Rover за представянето на премиерни автомобили с уникални рекорди отново влезе в Книгата на “Гинес”, този път с петото поколение на култовия всъдеход Discovery. Луксозният офроудър бе показан за първи път пред лондонския мост “Тауър Бридж”. Няма нищо сензационно в това английска компания да лансира английски продукт в сърцето на английската столица. Сензационното обаче е в това, че “Тауър Бридж” и цялата сцена на представянето бяха построени от почти 6 милиона блокчета лего и се намираха не на река Темза, а близо до завода на Land Rover в Солихъл, където ще се произвежда Discovery.

В името на рекорда екип от специалисти по конструкции с лего в продължение на пет месеца са строили невероятната сцена с 13-метровия мост и са употребили точно 5 805 846 блокчета, с което предишният рекорд е подобрен с 470 646 броя. Ако всички използвани блокчета се поставят едно до друго, те ще образуват дълга 200 мили нишка от Лондон до Париж. За да бъде шоуто по премиерата на Discovery още по-впечатляващо, авантюристът Беър Грилс се спусна с въже от “Тауър Бридж” до сцената, а световноизвестният ветроходец сър Бен Ейнсли премина под моста с екипажа си върху построен от лего катамаран.

Новото поколение Discovery е предназначено за такива смели приключенци. Автомобилът е пораснал с 14 см на дължина почти до 5 м, но дизайнерите са заоблили грубоватите му ъгли и по лайфстайл заприличва на по-рафинирания си брат Range Rover. Офроудърът е господар на всички терени - от градските булеварди до горските пътеки. Проходимостта му е пословична, а сега се издига на още по-добро ниво. Дълбочината на газене във вода е увеличена с 20 см на 90 см. Ъгълът на атака отпред е 34 градуса, отзад - 30 градуса. На теглича може да бъде закачено ремарке с тегло до 3,5 тона. Товарният обем е до 2500 л, конфигурацията на купето е с три реда седалки, задвижването на четирите колела е серийно, а двигателите разполагат с мощност от 180 до 340 конски сили.

Премиерата на Discovery не е първата с рекорд за “Гинес” за концерна Jaguar Land Rover. Преди година Jaguar F-Pace (първият SUV на марката) направи най-големия вертикален лупинг в света по рампа с височина 19 м. По-рано Jaguar XF бе лансиран със зрелищна акция, при която премина рекордните 240 м върху две метални въжета над река Темза в Лондон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили