Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Минерален извор отоплява училищата и детските градини в Стралджа

Авария остави без ток целия остров Родос

БСТ И БФС отбелязаха 25 години от златния гол на Емил Костадинов с турнир по джаги

Мустафа Карадайъ: Оставката на злополучния вицепремиер е закъсняла, няма да промени нищо

Райската ябълка дава енергия и лекува Подходяща е за консумация през Коледните пости

15 машини са в готовност да чистят Кюстендил през зимата

Близо 7 млн. германци са силно задлъжнели

Над 300 деца и родители се включиха в празника на здравословното хранене „Вкусна есен“

УМБАЛ Бургас готви календар в помощ на недоносените бебета

Франс Тимерманс: България и Румъния не вървят в пакет при мониторинга

Нагли крадци проникнаха в блок в София и задигнаха колело

Перник се побратими с предградие в Чикаго

В Истанбул цените ще продължат да нарастват

Снимка: Pixabay

Инвеститорите, които искат да запазят стойността на капитала си и да постигнат доходност в дългосрочен план, трябва да се насочат към градове със стабилно растящи цени на имотите за дълъг период. Имотите в Истанбул са поскъпнали най-значително – между 2009 и 2017 г. средната им цена се е утроила. Нито политическата нестабилност, нито терористичната заплаха са се отразили на най-големия пазар в Турция. Очаква се цените да продължат да растат в следващите години благодарение на силното вътрешно търсене, завръщането на руски купувачи, по-слабата турска лира и новата програма гражданство срещу инвестиции, която се отнася за закупуването на имот за поне 1 млн. долара.

Германският пазар традиционно е много стабилен и е използван от инвеститорите за задържане на стойността на капитала. Цените на имотите в Берлин и Мюнхен растяха стабилно в последните десет години и са се повишили 2,5 пъти през този период. Някои анализатори смятат, че тези пазари са застрашени от срив. Но според Fitch Ratings, цените на имотите в Германия ще продължат да растат като през 2018 г. повишението ще бъде е с 5%. Тъй като жилищните имоти на тези пазари станаха доста скъпи, инвеститорите все повече избират да влагат парите си в имоти в по-малки баварски градове като Инголщат, Ландсхут, Регенсбург и Фюрт, където цените са 1,5-2 пъти по-ниски.

В Люксембург цените на жилищата растат по-бавно, но също толкова стабилно. По данни на Евростат, от 2008 до 2017 г. цените на имотите в страната са нараснали средно с 5% на година.
Сред надеждните локации извън Европа са Торонто и Сидни. Цените в тези градове са нараснали над два пъти в последните десет години. Fitch Ratings очаква канадските имоти да поскъпнат с 5%, а австралийските – с 2% през 2018 г.

Лондон, който винаги е бил смятан за убежище за инвестиции в имоти, отчете спад от 1,6% през 2017 г. Fitch Ratings не очаква цените във Великобритания да нараснат през 2018 г. и прогнозира лек спад в Лондон и Югоизточна Англия, тъй като финансовите компании преместват офисите си извън страната заради Brexit.

Локацията е най-важният фактор, който инвеститорите в имоти трябва да имат предвид, отбелязва Tranio. Имотната агенция не препоръчва инвестиране на целия наличен капитал на един пазар, дори той да е най-надеждният. Експертите препоръчват на инвеститорите да диверсифицират вложенията си, като насочат по-голяма част от парите си към стабилна локация, за да задържат стойността на капитала, и да инвестират остатъка на спекулативен пазар, който ще гарантира по-висока възвръщаемост на инвестицията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.