Доналд Тръмп е поискал изготвянето на доклад относно възможните нарушения на договор от страна на Русия

Кралица Елизабет Втора за пръв път присъства на Лондонската седмица на модата

Уърлпул изтегля над 310 000 потенциално опасни електрически кани

Ден за тричане Премиера на сборник пиеси от Емил Атанасов

Десетки българи са завлечени с пари от интернет измамник във Великобритания

Парфюмите и шампоаните замърсяват атмосферата повече от автомобилите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 февруари 2018

Шофьори без книжка излизат на пътя Разрешават на кандидат-водачите да карат с придружител

Израел ни предлага ракети spike (шип) Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Проф. Плочев: Не знам кой ми е началникът, не се чувствам виновен

Пенсионен фонд на Европарламента е на червено Регистрираният дефицит е от 326 млн. евро, има риск да се наложи данъкоплатците да го покрият

Мъж се барикадира в къща в тополовградското село Орешник

В Южна Франция бяха арестувани трима души, заподозрени в съучастие в атентатите в Каталуния през август 2017 г.

Вижте какво ще решава Министерският съвет утре, 21 февруари 2018 г.

Цветан Цветанов: С „Обединени патриоти“ сме единодушни за оставката на Валери Жаблянов

В историята оцеляват умните Обругаването на паметника на Съветската армия е от простотия

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Лъвът пред НДК е приемал и хитлеристи, но това не намалява ореола му

Пред дни паметникът на Съветската армия в София бе обруган. Пак. Минавах покрай него. Гледката бе неприятна и ми стана криво. Да посегнеш на монумент, независимо какъв, ни излага пред света. Това е кощунство. Отношението към символите на миналото е признак за културата на една нация.

Паметникът на Съветската армия във Виена е на метри от двореца Белведере и е в изряден вид. Всяка година общината на австрийската столица гласува бюджет за поддръжката му. Не знам досега някой да е посегнал на мемориала на загиналите съветски воини в Трептов парк в Берлин. В центъра на Париж има малка уличка „Сталинград“. Досега никой не е помислил да я преименува. Преди десетина години градските власти в Рим отпуснаха $ 6 млн, за реставриране на вила Торлония, където е живял Мусолини. Специални грижи се полагат и за гробницата му. От всичко това, разбира се, общината печели- от туристите и от сувенирите с лика на диктатора, които се харчат. Не става дума за възхвала на един тиранин. А за добре премислен политически ход, който да помогне на италианците да се помирят със сложното си минало. Това са няколко примера как в цивилизована Европа се отнасят към всяко историческото наследство без предубеждения. Защото историята не може да се пренапише, трябва да се изучава, за да се знае.

Трябва да призная, че реакцията на нашето Външно на руската позиция, че Съветската армия е спасила евреите у нас, бе правилна, точна, своевременна. И задължителна. Така се постъпва, когато става дума за държавен интерес. Но тук има едно голямо НО. Българското становище осъди изкривяването на историческите факти, което обаче бе следствие от оскверняването на паметника. А за това родните власти не отрониха и дума. Защо? В случая човек може да си помисли, че са солидарни с този акт. Поне протоколно, със същата строгост и категоричност, трябваше да се разграничат от вандализма. Вярно, спасението на евреите у нас е българско дело, без външна помощ и трябва да се гордеем. Но за да сме честни, не може да не признаем, че има и факти в това отношение, които са доста нелицеприятни за нас, защото не успяхме през 1943 г. да спасим депортирането на евреите от гръцка Тракия и югославска Македония. Това са факти, които няма как да се отрекат. Струва ми се, че двойният аршин при тълкуването на отминали събития не е добър знак.

Какво ни е виновен обикновеният руски войник, който е гинел в окопите на Втората световна. Победата над Хитлеризма беше колективно дело, заслугата бе на всички съюзници във войната. Но главната бе на този солдат – глупаво е да го отричаме. Та какво е виновен той, лично на нас, българите, за да го оплюваме?

На 22 юни 1941 г. в 4 ч. сутринта нацистка Германия стартира операция „Барбароса“. 159 немски дивизии, 42 съюзнически, 3,9 млн. души, 60000 единици техника преминават съветската граница и нахлуват на чужда територия. Брестката крепост на р. Буг, която се отбранява от малък гарнизон, поема първия удар. Руснаците са в обсада и удържат щурма на танкове, пехота и огнехвъргачки. Немските войски продължават напред, а крепостта продължава да се сражава в обкръжение. Цитаделата е разрушена и боевете се пренасят в тунелите и подземията под руините. След около два месеца крепостта пада. Но и след вдигането на обсадата отделни руски войници са продължавали да стрелят. Накрая немците пленяват последния. Извеждат го навън, на светло и разбират, че почти е ослепял в подземията. Тогава немският генерал строил дивизята и заповядал да се вземе за почест на полуслепия солдат, защото показал какво е храброст на бойното поле.

Нека си спомним и как ген. Владимир Вазов през юни 1936 г. е посрещнат с почести на Лондонската гара „Виктория“. На перона го очаква рота на „Британския легион“. Щом тренът спира и ген. Вазов се показва на вратата на вагона, запасният ген. Хамилтън високо извиква: „Свалете знамената. Минава генерал Вазов- героят от Дойран“. Ето така е посрещнат българският генерал от тези, срещу които е воювал и победил. На бойното поле мъжеството и храбростта нямат политически цвят. Войникът навсякъде е войник. Сред писъка на куршумите той има само едно право – да изпълни заповедта с цената на живота си.

Факт са зверствата на хитлеристките войски през Втората световна. Както е факт и, че за онова време немската армия е била изключително модерна и високотехнологична. Истина е, че немските генерали полагат основите на съвременната тактика, оперативно изкуство и стратегия. Тези прийоми и способи се изучават и в наши дни- танковите удари и клинове, обходите и дълбоките маньоври в тил на противника. Учил съм ги и аз във военното училище и академията. Във войната срещу Ирак през 2003 г. САЩ, за да свалят Саддам Хюсеин приложиха класическите правила на „блицкрига.“ През 1943 г. групировката на фелдмаршал Паулус е трябвало да превземе Сталинград. Но немците са разгромени, а Паулус е пленен. Руснаците обаче го ценят като ерудит и пълководец. След края на войната му предлагат да остане в Москва, като лектор в Генералщабната академия на руската армия. И той приема. За да учи на военно изкуство тези, които е трябвало да убива. Привеждам тези примери, защото трябва да се научим да разчитаме знаците на историята като умни и интелигентни хора.

Мога да посоча и други. Лично на мен Георги Димитров ми е неприятен като историческа личност. Но субективното ми възприятие не отменя безспорния факт, че е спасил София от тоталното разрушение на англо-американските бомбардировки през Втората световна. Чърчил разпорежда София да бъде изравнена със земята и на нейно място да бъдат засадени картофи. И започва адът. Тогава Васил Коларов се обръща към Георги Димитров да отиде при Сталин, тъй като Димитров е можел да влиза при него. И да го помоли да въздейства на американския президент Рузвелт да спрат бомбардировките над столицата. Така и става. София е спасена.

Ето и други нюанси от историята ни. Ген. Гурко за нас е герой освободител, но за поляците е сатрап. Поради тази причина на страната на турските орди срещу нашите опълченци и руски войски се бие полски батальон. Фактът се премълчава в името на новата съюзничека солидарност. А това е история. И означава ли, че трябва да се отречем от паметниците на ген. Гурко у нас.

Тези дни бе възстановена една несправедливост- върнат бе Лъвът от Мемориала на загиналите за Отечеството чинове от Софийската пехотна дивизия. Той бе поставен в градинката на НДК на старото му място. Там премина моето детство – около Лъва играехме на жумичка и се катерехме по колоните с табелките на загиналите. Баща ми бе офицер и живеехме в старите казарми. Живеехме бедно, но детството ни бе щастливо, като всяко детство. В един „прекрасен“ ден започнаха да рушат казармите и демонтират Лъва. Обичах го, защото той бе моето детство и откъснаха част от сърцето ми. След години започнах да се ровя в историята и разбрах, че Лъвът е посрещал хитлеристки офицери и генерали. Видях снимки на хитлерсти, които вдигат изпъната ръка пред муцуната му. Но за мен това не засенчва ореола му, увековечил паметта на воините ни, загинали за Отечеството. И вандализъм срещу него от антифашистки подбуди би ме огорчил, както поругаването на паметника на Съветската армия.

Историята не е черно-бяла лента от каубойски уестърн, където от едната страна са добрите, а от другата – лошите. За да оцелееш в историята трябва да я възприемаш в нейното многообразие. Откакто Англия е държава, се ръководи от принципа, че няма вечни приятели, а има вечни интереси. Къде сме ние, българите, в тази сложна житейска амалгама, няма смисъл да ви подсказвам. Струва ми се, че зорлем искаме да си направим враг най-голямата държава в света. И от която ни дели едно море. Преди години у нас гостува депутат от Руската Дума. Помня какво каза по една от националните телевизии: „В Русия не искаме вие, българите, да бъдете русофили. Трябва да сте българофили.“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (49)

 1. Сега ще налазят евроатлантиците да обяснят, че всъщност оцеляват гъвкавите… в кръста. Като плевнелиев. Което всъщност си е истината.

 2. Този паметник трябва да се премахне – или поне тройката на неговия връх, доминрана от размаханото оръжие – автомат ШПАГИН в ръката на червеноармеец. На 5.9.1944г. СССР ни обяви (без конкретен повод) война и след няколко дни, без да пукне нито една пушка ни окупира. След това с поощрение от окупатора, само за няколко месеца новата власт изби десетки хиляди. После издигнаха паметник за възхвала на .. . окупатора! Това не бива да се търпи повече.

  1. Хахаха… намери книга дет не пише, че сме страна съюзник па хитлеристка германия…

   1. А ти намери книга, в която пише че сме обявявали война на СССР, че сме пращали войници на фронта, че сме убивали руснаци, че сме навлизаши в тяхна територия…. Няма такава. Колкото и ехидно да се подсмиваш. А човекът е абсолютно прав! ако бяха освободители, нямаше първата им работа да е да откраднат златния ни резерв и да отмъкнат целия държавен архив в Москва. Така действат ОКУПАТОРИТЕ!

    1. Питай гърците и македонците за това какви агънца сме били през войната.
     Без обявяването на войната, нито едно от тея неща не сме извършили срещу янките но има живи столичани помнещи руините на софия.
     Аман от олихофрени четящи само “избрани цитати” от историата.

 3. Отдавна не бях чел нещо толкова съдържателно. Лошото е, че в България има страшно много идиоти и не го разбират.

  1. Българите не са идиоти. Сегашното поколение просто е резултат от т.н. реформа в образованието. Целта на тази реформа е изпростяването на народа, защото прост народ се управлява по-лесно и на сегашните ни господари не са им необходими мислещи българи.

 4. Ей много го обичат тоя МОЧА русофилистиците… някой го надраска и рипнат като ужилени. А на Васил Левски паметника и да го надраска някой няма проблеми…

  1. Абе не помня по тошово време да са драскали без проблеми паметника на левски… а ти?

    1. И проcтотии има при диктатурите… но не знам някой да е кoщунствал с паметника на Левски…
     За сметка на това евроатлантически съдии и прокyрори миналата година обявиха двамата пияни цигани, снимали се със среден пръст пред паметника на Левски за жертви на журналистите публикували снимката.
     Но е нормално за олихофрен и евроатлантик като корни да му харесва тази гавра и постъпка и да лапа рязани грездеи както е писал единиян от двамата мангали.
     Въпрос на ценности.

 5. Евгени Генов е един истински трезвомислещ автор, поздравления за позицията!

 6. Българските власти не са солидарни със оскверняването на паметника. Хората просто не го възприемат като толкова “важна” новина. В Русия явно освен че не знаят историята и я променят, не си зачитат и своята. Путлер трепери да не би да му наскачат и да му направят един майдан и да сменят властта … както навремето. За това и не си празнуват вече и празниците. Та да не се крият руснаците зад драсканиците по паметниците и зад лъжи, ами да четът история, да не лъжат… и да махнат ехцибициониста президент дето иска да е гол и всичките хомосексуалисти да му се радват.

 7. Този паметник не олицетворява съдбата на обикновенния руски войник, срещу когото ние нямаме нищо напротив, а олицетворява грандоманската политика на една империя, която ни е окупирала, завладяла и в продължение на цели 45 години се е намесвала пряко и брутално в нашите съдбини.

 8. В австрия имало паметник, във Париж имало улица Сталинград и т.н.Но в тези държави никога след това не е стъпвал руски ботуш.Никога не е имало лагери, репресии,болшевишки изстъпления, преследвания, интернирания и насилствено отнемане на частна собственост по съветски образец. Затова през 1989 г.рухна 70 годишна съветска империя и ние се озовахме в начално положение.Започнахме от нулата.

  1. Почнал си ти от нулата след кат 20 години демократизатори живяха от продажбите на нищото, “построено от комунистите”… отделно, че ти винаги ще ди си нула.

  2. Не бил стъпвал руски ботуш в Париж? Тогава откъде се е появила във френския език думата “бистро”?

   1. Ами от чуждиците и мулти културализма. Думи като парк, мерси и др са в речника на повечето народи по света.

 9. На 05.09.1944 г. Съветският съюз обявява война на България, окупира ни с Работническо-селската Червена армия, ограбва държавния ни архив, ограбва трезора на БНБ, натоварва го на 8 вагона за Москва, червеноармейците, още със стъпването си на българска зимя, започват веднага да мародерстват, което принуждава Г. Димитров на 22.09.1944 г. да напише писмо до Сталин относно поведението на Червената армия в България: – “Някои военослужащи в пияно състояние влизат нощем по домовете на хората в градовете и селата с цел грабеж, а в някои слечаи – изнасилват жени и убиват мъжете им.” За честване на всички тези героични събития, през 1954 г. БКП издига величествен паметник на Червената армия в центъра на София.

  1. Ми след кат сами си запалихме през 30те 4 вагона история, решили да сами да я пазат…

 10. Цапането на идиотския паметник на съветската армия е отчаян жест и вик за свобода от българите, чиято страна половината е купена от руската мафия, а другата е грабена както турчин не я я грабил. Това е отчаян вик против конспиративното населяване на близо милион руснаци на територията на България – една подготовка за украински вариант на потиснатата ни от руската путиновска мафия Родина.

   1. Ти иди. Щото ти се хвалеше, колко много руснаци имало по морето. Трол руски.

 11. Avtora taka se e natuzil za alkshite ,che chak mu se plache! Nedey sravnyava Viena sus Sofia,avtore!Vuv Viena ,,se grizat” za pametnika na satrapite alkoholici ot blagodarnost ne za tova,che sa gi osvobodili a ot blagodarnost,che sa si zaminali burzo i ne sa ostanali za po dulgo vreme,kakto v Bg!Ako razpitash stari hora za subitiyata ot onova vreme suvsem inache shte mislish,kato uznaesh kakvi sa gi vurshili lyubimite ti alkashi!İmenno ot starite hora,poneze tiya nieshta nyama da gi namerish v knigite—vse ot strah da ne se izlozim i da ne yadosame golemiya brat!Ako ti predam razkazite na dyado mi kakvi maroderstva,iznasilvaniya i drugi izstupleniya sa vurshili tiya izvergi nad bulgari(ne znam zashto samo nad bulgari)v inache pochti chisto deliormansko selo!!!!

  1. Като почнеш да ползваш кирилица, тсгаз ще даваш акъл…
   Аман от олихофрени.

 12. Нормално е в Германия и в Австрия да има отлично поддържани паметници на Червената армия, защото тези страни са виновни за избухването на Втората световна война (ВСВ). На 28.09.1939 г. СССР и Германия подписват “Договор за дружба и граници”, съгласно който границата между двете държави минава през средата на Полша. На 22.06.1941 г., между живеещите в дружба СССР и Германия, избухва междусъюзническа война, който руснаците наричат “Велика отечествена”. Ние нямаме никаква вина за тази война и никакъв дълг да издигаме паметници на армии, причинили избухването на ВСВ с нападението и окупирането на Полша.

  1. Австрия ли пали всв?
   А също и какъв договор се подписва в мюнхен за който чембърлейн казва, че гарантира мира на нашето време? Ах да… и деладие е бил там… а чехи е нямало…

 13. Според нивото на съответната статия е и градусът на соросоидната ярост срещу автора и самата нея. ТАЗИ СТАТИЯ Е СВЯСТНА, АВТОРЪТ Е ЗНАЕЩ И РАЗУМЕН ЧОВЕК, ЯСНО Е ЗАЩО СВИНЕТЕ ПРОКОПЧОВИ ГРУХТЯТ НЕДОВОЛНО.Тъпи, но упорити божовци
  без намесата на Москва в Париж през 1945 г. щяха да орежат територията ни по желание на сърби и гърци до 30% и дори само затова паметниците на СА трябва да останат. За другите основания авторът е писал.

  1. През 1945 г., съгласно протокол от заседание на ООН, Украйна и Беларус гласуват България да бъде призната за съвоюваща държава във Втората световна война, а Русия гласува против.

   1. Е, ако е гласувала “за”, други са щели да бъдат недоволни. Югославия например.
    Крив ли ни е някой, че сме се джойнали към германците?

 14. цапането на паметника е простотия.Съгласен.Много голям тъпан трябва да си за да го правиш.Няма ли накрая да ги хванат тия един и да ги обработят за респект в районното? аман от келеши.

 15. Comment,bih pisal i na kirilitsa,no ako znaesh kak stranna i smeshna e tazi tvoya kirilitsa v ochite na chuzdencite!!! Kakto i drugite yeroglifi kato ivrita,gruckiya,armenskiya,gruzinskiya…İnache ti i tvoite subratya si povtaryayte,che e ,,ezik sveshten na moite dedi” i che e nay nay hubavata azbuka…Puk i otdavna ste v evropata —vreme e i ti da ya nauchish taya pusta latinica! S toya magareshki bayganyovski inat,che ,,ot İskura po dulboko i ot Vitosha po visoko nema” ne ste za nikude!

  1. Deliormanski,
   кирилицата е създадена да отразява фонетично нашия език. Това, че турците не са създали собствена писменост и са се чудили как да изменят латиницата, за да обслужва езика им, след като са обърнали гръб на арабски в опит да се поевропейчат (ама неуспешно) е съвсем друг въпрос. Анладън мъ?

 16. Reshete nay posle koy suzdade taya pusta kirilica—vie,makedoncite,surbite ,gurcite ili…drugarya Lenin? Drug e vuprosa,che blagodarenie na tazi kirilica kogato chovek hodi po ulicite izvednuz pridobiva chuvstvoto,che e nyakude …na Vladivostok!

 17. Divaci ama,karash ,,divashka’’ a ne bulgarska kola,nali?! Napravo si drugarya Dimitrov na Leipzigskiya proces! Smeshen,zaluk ,no po bulgarski inat!!

 18. ИЗКАЗВАМ УВАЖЕНИЕ
  КЪМ НА. ГОСПОДИН
  ГЕНОВОТО МНЕНИЕ…

  БУДЬ ЗДОРОВ
  ОТ АМЕРИКА С
  ЛЮБОВ,
  МАЙОР ПЕТРОВ

 19. В никакъв случай не може да се сравнява ситуацията във Виена с тази в София! Ще дам пример – за нас ген.Гурко е освободител, а за поляците е поробител, защото той е смазал полското въстание от края на по-миналия век. Ако австрийците са били “заедно” със съветската армия за 45 години и те щяха да мислят като нас, че и по-остро!

 20. позицията на автора е общо взето приемлива. но искам да попитам – имаме ли в българия паметник на българския войник с такива мащаби, както този на съветската армия. в тази връзка предлагам – да се демонтира връхната скулптурна група и на нейно място да се постави композиция в прослава на българския войн, а тройката с шпагина може да се постави някъде ниско долу, но на върха да бъде славата на българия ! също може да се помисли и за барелефите около паметника – май много идват и те могат да бъдат заменени с нещо подходящо. само да не се допусне до направата на скулптурите автора на злополучната фигура на цар самуил светещият! представяте ли си картината – от върха на паметника светят очите на скулптура на войник и от време на време свири велик е нашият войник! претендирам за авторски права!

 21. Щастлив съм
  Поради това,
  Че глсът ми
  Силен е чу
  По света…!!!

  Да сте живи
  И здрави
  Мили деца…

  Будь Здоров

  Вечно жив
  Майор Петров

  От Америка
  С.Любов

 22. Без, ама никакво
  Съмнение,
  По света четат
  Дон Педровото
  Мнение

  Будь Здоров

  / другото го знаете/

 23. Потомците на българските фашисти доказват за пореден път античовешките си качества , с които успешно се равняват с животните . Явно си мислят , че сме забравили – дедите им подпалиха политическия огън в България на 09.06.1923 г. – заклаха като прасе Александър Стамболийски , законен премиер на царство България , освен това привързаха за пореден път България към авантюристичната Германия – и се получи поредна национална катастрофа за нас . А Георги Димитров освен , че е спасил София от пълна разруха , спаси и България от териториалните претенции на “доброжелателните” ни съседи – пак чрез СССР – Молотов .

Отговорете