В Карлово отбелязаха 140 години от „Страшното“ и почетоха паметта на над 800 жертви

Навръх Илинден в Карлово отбелязаха 140 години от „Страшното”, както тук наричат най-жестокия ден в историята на града. През лятото на 1877 година турска армия и башибозук нахлува в родния град на Васил Левски и за назидание зверски убива над 800 души от най-елитното население на Карлово - свещеници, учители, лекари, търговци, занаятчии.

Сред жертвите са създателят на Девическото училище в Карлово иконом Христо Попвасилев, учителите Матю Татнилов, Атанас Маджаров, първият дипломиран лекар в града д-р Киро Попов и много други. За почит на свидните карловски жертви пред гроба на загиналите, който се намира в двора на храма „Свети Николай“, архиерейският наместник на Карловската духовна околия отец Марко Тодоров отслужи заупокойна молитва и панихида.

Пред гроба на загиналите през 1877 г. се поклониха кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, председателят на Общински съвет - Карлово Теодор Шойлеков, заместник-кметът Стойо Карагенски, директорът на Национален музей „Васил Левски“ Дора Чаушева, секретарят на общината Стефан Стефанов, общински съветници, общественици и много граждани. Директорът на Историческия музей в Карлово Мария Деянова припомни пред присъстващите историята и жестоките събития от този период. „Историята е такава и трябва да се помни каквато е била и никога да не забравяме този трагичен период”, заяви Мария Деянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони