В Карлово откриха документална фотоизложба, посветена на архитект Йосиф Шнитер

Документална фотоизложба, посветена на Йосиф Шнитер, бе открита в понеделник в Историческия музей в Карлово в присъствието проф. Мария Шнитер, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”и правнучката на изтъкнатия архитект.

„Полезно е да видим тази изложба в навечерието на 1 ноември – Деня на народните будители, защото мащабната дейност на архитект Шнитер за своето време също може да се приеме като будителска“, каза заместник-кметът на Община Карлово Антон Минев.

Таня Йорданова от Общински институт „Старинен Пловдив“, с чието съдействие е организирана изложбата, пък представи забележителната дейност на архитекта. Йосиф Шнитер е роден през 1852 година в чешкия град Нови Биджов в семейството на потомствени архитекти и инженери. През 1876 г. завършва Висше военноинженерно училище във Виена, а същата година емигрира в Москва.

След като става доброволец в Руско-турската освободителна война, пристига в България и се установява да живее в Пловдив. Участва в Съединението на България и Сръбско-българската война. Неговата строителна дейност започва от 1878 г. Той проектира и строи много обществени и частни сгради в Пловдив и други градове на страната. Автор е на първия градоустройствен план на Пловдив, утвърден през 1896 г. Името на арх. Шнитер завинаги ще бъде свързано с историята на градоустройството и пловдивската архитектура.

Безкомпромисен по отношение на качеството на изгражданите сгради, той за първи път въвежда в България използването на железобетон в строителството. По негов проект, в град Карлово е построена камбанарията на храма „Свети Николай“, характерна със своята класическа монументалност и архитектура. В град Сопот арх. Шнитер е проектирал сградата на Основно училище „Неделя Петкова“. Изложбата, организирана от Община Карлово, Исторически музей – Карлово, Общински институт „Старинен Пловдив“ и наследниците на архитект Йосиф Шнитер, може да бъде видяна до 27 ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони