В Карлово стартираха тържествата за 180-годишнината от рождението на Левски

С научна конференция на тема „Васил Левски и Вътрешната революционна организация в борбата за национална освобождение” и национален ученически събор „С Левски в ума и сърцето” в Карлово бе даден старт на тържествата по случай 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.

Кулминацията им ще е на 18 юли (вторник), когато ще има цели 10 събития, последното от които ще е тържествен митинг-заря на площад „Васил Левски”, на който са поканени президентът на България Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и председателят на 44-ото Народно събрание Димитър Главчев.

Денят ще започне със света литургия в храма „Свети Николай” и ще продължи с литийно шествие и молебен на площад „20-ти юли”, поднасяне на венци и цветя пред гроба на майката на Левски Гина Кунчева, литературно-музикална програма и празничен концерт.

От 18 часа в местното читалище започва премиерата на театралния спектакъл „Разпитът” с Веселин Плачков и Христо Мутафчиев, а след края му всички жители и гости на Карлово ще се включат в митинга-заря.

На 1 и 2 юли в Карлово ще е домакин на националния конкурс за млади изпълнители на възрожденски песни „Песенна палитра”, а на 8 юли в родния град на Апостола ще се проведе събор-надпяване с участието на изпълнители от цяла България.

На 10 юли в местния Исторически музей ще бъде открита документална фотоизложба „Съратници на Апостола от Карлово”, а на 16 юли ще бъде даден старт на колоездачното състезание за купа „Васил Левски”.

На 17 юли ще се валидира пощенско-филателно издание „180 години от рождението на Васил Левски” и  ще бъде връчена националната награда „Карлово 2017”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България