Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

В каса без дъно наливат парите за здраве Увеличават се средствата към фармацевтичните гиганти, показва анализ

Договорните партньори на НЗОК се увеличават ежегодно, а с тях - и разходите за болнична дейност.

Кризисен план срещу сериозния недостиг на средства в НЗОК и нарастващите дългове на институцията обсъжда Надзорният й съвет в сряда. Дебатите са на база анализ на Министерството на финансите за паричното състояние на НЗОК.

Над 476 млн. лева са дълговете на касата към момента, основно към лечебни заведения и доставчици на лекарства. Ако от тези близо половин милиард задължения се приспаднат 341 млн. лв. – финансовият ресурс на НЗОК, остават 135 млн. лв. дългове. При оптимистичен сценарий 100 млн. лв. от тях ще се покрият от преизпълнение на приходите от здравни вноски, тъй като се очаква по-висока събираемост в края на годината. Останалите 35 млн. лв. трябва да се прехвърлят като дълг към следващата година, тъй като други ресурси касата няма откъде да вземе, а преизпълнение на бюджета, не е възможно.

Анализ на финансово състояние на касата представи зам.-министър Кирил Ананиев.
Анализ на финансово състояние на касата представи зам.-министър Кирил Ананиев.

Анализ на финансово състояние на здравната каса е бил изпратен до управителя й проф. Камен Плочев и надзорниците от финансовия зам.-министър Кирил Ананиев. Очаква се днес във връзка с него да бъдат обсъдени мерки за свиване на разходите в краткосрочен и средносрочен план.

Министерството на финансите иска спешен план за ограничаване на неефективните плащания. Предложенията са да се увеличи още времето, което е нужно, за да започне НЗОК да плаща новите медикаменти, които са договорени за реимбурсиране.

Министерството предлага и ревизия на основния пакет на касата, на клиничните пътеки и на медицинските стандарти, както и изготвяне на алгоритми за проверки на болничните и извънболничните практики. От касата се иска още и справка за броя лекари на повече от един договор в болничната помощ.

Едно от най-проблемните пера като разход е това на лекарствата. Поемането на нови скъпи медикаменти, без да е ясен ефектът от лечението с тях, трайното увеличение на медикаментите по протоколи, които заемат над 50% от всички разходи за домашни медикаменти, както и липсата на контрол са регистрирани като основните причини за неефективно изразходване на средствата.

Освен за лекарства недостиг в бюджета на НЗОК е налице и по всички останали пера, без първичната извънболнична помощ. Близо 219 млн. лв. е той за болнична помощ, 21,7 млн. за дентална помощ, 14 млн. за медицински изделия и 8 за специализираната медицинска помощ.
Сериозен проблем е и фактът, че здравната каса, отделно от всичко, дължи от 2015-а насам над 250 млн. лв. към чужди фондове. Става въпрос за разходи по лечението на български граждани зад граница по силата на договори с НЗОК, като тези средства не са изплатени.

1,6 млрд. за болнична помощ

През 2017 г. разходите за лечебните заведения, за извършваната от тях болнична дейност, ще са в размер на 1.6 млрд. лв. Увеличението спрямо 2016-а ще е 63 млн. лв.

Договорните партньори на НЗОК обаче непрекъснато се увеличават, което води и до недофинансиране в сектора. За последните четири години – от 2013 до 2016 включително, броят на договорните партньори на НЗОК за болнична помощ се е увеличил с 62 заведения, като 22 са били болници.

Само през 2016 г. новите лечебни заведения, сключили договор с касата, са три. Договори за нови дейности по пътеки за миналата години са имали 216 лечебни заведения, а за амбулаторни процедури – 245.

Ръководни смени
Нови директори се търсят
за 19 подразделения на НЗОК

Всички кандидати трябва да са магистри и да имат поне 7 години специализиран стаж.
Националната здравноосигурителна каса търси директори на 19 от регионалните си подразделения. Конкурсите ще бъдат обявени след като Надзорният съвет на фонда даде съгласието си за това по време на заседанието си в сряда. Причини за смените в ръководствата не са посочени към момента.

Нови директори ще се търсят за регионалните каси в Бургас, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, столицата, Стара Загора, Хасково, Шумен, Ямбол. Всички кандидати трябва да са магистри и да имат най-малко седем години стаж по специалността, като поне три от тях са посветени на управлението в системата на здравеопазването. Изпитът им ще се състои в писмена разработка на тема “Реализация, насоки и ефективност от прилагането на електронното здравеопазване в работата на НЗОК”. Обемът на текста трябва да е поне 25 страници и не повече от 50. При оценяването на кандидатите ще се гледа познаването на нормативната уредба и анализа на текущото състояние на касата.

Критика срещу липсата на контрол
Медикаментите – най-съществен разход

Констатира се некачествен контрол по отношение на разходите за лекарства.
Тази година за пръв път общо разходите на НЗОК за медикаменти ще надхвърлят 1 млрд. лева. Увеличението спрямо 2016-а ще е с около 100 млн. лв. – миналата година за лекарства от бюджета на институцията са платени 905 млн.

Част от парите за препарати през настоящата година ще бъдат покрити със средства от резерва на фонда. Малко над 85 милиона от него се планира да отидат за медикаментите за домашно лечение.
Непокрита от резерва обаче ще остане сумата от 134,6 млн. лв. Част от нея е за лекарствата за домашно лечение, а друга – по-сериозна – от онкомедикаменти и медицински изделия.
Основна критика в доклада на финансовият заместник- министър Кирил Ананиев се отнася именно до недостатъчните мерки по отношение на разходите за лекарства. Според него НЗОК не контролира ефективно отпусканите средства за медикаменти.

Във връзка с това в доклада се посочва, че възстановените през 2016 г. в касата суми, които са били неправомерно отпуснати на аптеките, възлизат на едва 89 000 лв., при 158 000 лв. през 2014 г. В същото време разходите за лекарства за домашно лечение през 2017 г. са над 800 млн. лв. Липсва контрол и при проверките на болничните аптеки и разходите за лекарства в болниците. Специално внимание се обръща и по отношение на нарастващите разходи за скъпоструващо лечение в страната.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

    1. Като не щеш в ЕС, бегай в Русия! Е, там вече не е комунизъм, ама тоталитаризмът не е мръднал. Комунизъм има само в норд Корея и Куба. Който милее по кимунизма да иде да види там как живеят!

  1. Комунизъм има и в Китай и Виетнам. Във Виетнам бедните от 60% преди тридесет години са намалели на 4%, а в България от 2% са нарастнали на 22%, иначе аз си го харесвам капитализма, защото не съм в тия 22%.

Отговорете