В Катар ще слагат климатици на открито за Мондиала

В Катар ще използват климатици на открито. Такава технология вече е инсталирана на един от стадионите за Световното първенство по футбол през 2022 година, пише The Washington Post.

Под всяка от 40-те хиляди седалки има малки решетки, украсени с мотиви в арабски стил, от които духа хладен въздух на нивото на глезена. И тъй като хладният въздух пада надолу, вълните от него леко слизат към терена. Отвори с размер на футболни топки ще подават хладен въздух и към терена.

Сауд Гани, професор по инженерство в Катарския университет, проектира системата на един от осемте стадиона, на които малкият, но приказно богат Катар трябва да приеме турнира за Световната купа 2022 година. Неговата идея е, че трябва да охлажда само хората, а не горната част на стадиона.

„Нямам нужда да охлаждам птиците“, каза Гани.

Катар, водещият световен износител на втечнен природен газ, може да успее да охлади стадионите си, но не може да охлади цялата страна. Страховете, че стотиците хиляди футболни фенове може да получат топлинен удар или дори да загинат, докато се движат между стадиони и метро и хотели в нетърпимата лятна жега, предизвикаха решението да отложат Световната купа с пет месеца. Сега тя е планирана за ноември, през по-меката зима в Катар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Извън терена