В Клисура възстановяват параклиса с костите на избитите в Априлското въстание

Кметството в град Клисура продължава ремонта на параклиса "Свети Архангел Михаил", в чиято крипта се съхраняват костите на част от избитите местни жители при потушаването на Априлското въстание през 1876 година.

Храмът се намира в двора на църквата "Свети Никола", чиято камбана е обявила началото на въстанието, а след потушаването му е била опожарена. Параклисът е изваден от руините благодарение на доброволци, като реставрационните дейности са започнали по идея на бившия кмет Борис Спиров, продължават и по време на кметуването на Геца Стефанова, за да завършат по време на управлението на сегашната градоначалничка Генка Тодорова.

Светинята за клисурци вече е отворена както за поклонение и религиозни служби, така и за посещение на туристи. С лични дарения на клисурци и фирми от региона е извършен ремонт на покрива, стената е възстановена, а таванът е подменен изцяло. Криптата е основно почистена, монтиран е мраморен под, а костите на загиналите са обезпаразитени и положени под стъклен похлупак. Костите на тримата водачи на въстанието в Клисура - Григор Попбошков, Христо Труфчев и Атанас Попминков са положени в отделен дървен и резбован саркофаг.

Иконостасът и останалата дървена част са почистени и лакирани. Дворът е основно почистен от саморасли храсти и дървета, прекарано е осветление, а пред входната врата откъм улицата има чешма с постоянно течаща вода, разказа кметицата Генка Тодорова. С почистването на двора се открили и останките от църквата „Свети Никола”, запазени след пожара - руини от зидове и овъглени греди. Обновяването на храма ще продължи и през пролетта на 2018 г., когато се предвижда да се смени дървената конструкция на сградата и да се реставрират иконите.

Градската управа на Клисура търси помощ по отношение на монумента, който се намира в историческата местност Зли дол в памет на загиналите въстаници и е дело на архитекта Васил Биязов. Вследствие на времето и атмосферното влияние от монумента са паднали мраморни плочи, основата се рони и паметникът е в окаяно състояние. Седемте черешови топчета, които маркираха позициите на клисурци, отдавна ги няма, тъй като от времето също се разпаднали.

Кметицата Генка Тодорова призна, че градската управа не разполага със собствени средства, с които да бъде ремонтиран паметника в местността Зли дол. По тази причина и по нейна идея е създаден Инициативен комитет, в който влизат строителни експерти, историци и архитект Стефан Биязов, син на арх. Васил Биязов, който е изготвил експертиза и план-сметка. Сега клисурци се надяват на помощ от държавата и премиера Бойко Борисов, на когото са изпратили план-сметката и експертизата за монумента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони