В „Козлодуй” сдобряваме САЩ и Русия

АЕЦ Козлодуй

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Става дума за използване на купеното вече оборудване за АЕЦ “Белене”, което да бъде прехвърлено на нова площадка в АЕЦ “Козлодуй” и там да се построи 7-ми блок. Освен това ще продължи проучването на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Как да тълкуваме това решение? Кабинетът не се ангажира официално да зачеркне проекта за “Белене”. То това вече се е случвало многократно през последните около 40 години. Правителството обаче се опитва да направи хибрид между руските и американските технологии. Нещо като Международна космическа станция (МКС) с различни сектори. И така да сдобрим двете велики сили. Имаме си един 1000-мегаватов реактор - руско производство. Нека го оприличим на гигантска тенджера под налягане, където пръти с обогатен уран загряват до кипене обикновена вода. Тя отдава топлината си на друга “чиста” вода, която пък върти генераторите. Сега към “тенджерата” ще трябва да скачим американски турбини, да ги снабдим например с френско електронно управление и да ги пуснем да правят ток.

Сложно, но не и невъзможно. Друг е въпросът колко ще струва и дали въобще ще се случи. Поне да се пробваме - нали бяхме нация техническа.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари