В кои зодии да търсим лудия гений?

Овен

Понякога само луд

Овенът е луд гений пар екселанс. С това уточнение, че понякога е луд, друг път - гений. Проблемът е, че трудно може да се разбере кога какво е. Представителите на този знак разсипват многобройните си таланти в толкова много посоки, че не им остава възможност да се усъвършенстват в нещо. Един от тях все пак е успял – Винсент ван Гог, за когото вероятно всички читатели в хор са готови да възкликнат: “Ама той е бил за връзване!” и това е самата истина. Обикновено такова мнение си съставя широката общественост за хора, които си режат ухото и го носят за подарък на проститутка.

Телец

Пияница - да, но чак пък психо...

Телецът разбира от храна, напитки, дрехи, бижута, но от абстрактни терзания на духа и психарии – не. Той е земен човек, вижда действителността с точността на телевизионна камера и я отразява като най-чистото кристално огледало. Е, прави го в повечето случаи, защото понякога и Телецът е човек и му се приисква да си скрие главата в пясъка, да поизкриви някой и друг факт. Сред представителите на този знак може да намерите гении, които са напълнели и са се впиянчили (примерно Орсън Уелс – “Гражданинът Кейн”, “Войната на световете”), но лудите са много малко.

Близнаци

Шуман си мислел, че Бетовен му диктува

Луди гении ли търсите? Търсете ги сред Близнаците. В историята изобилстват родените под този знак таланти. Някои били психично болни - като автора на Теория на игрите, математика Джон Наш, който бил шизофреник. Други – просто шантави, като немския композитор Шуман, който си мислел, че Бетовен му диктувал композициите. От всички гениални Близнаци най-забавен е френският поет Жерар дьо Нервал, който имал питомен омар. Дьо Нервал, като едно истинско конте, разхождал омара си по улиците на Париж, като го водел завързан с копринена панделка. “Те са сериозни, кротки животинки - отлични любимци”, хвалел се той.

Рак

Тесла не се ръкувал

По пристъпите на бяс, които понякога ги обземат, може да си представите какви биха били, ако съдбата им беше раздала едновременно и талант, и лудост. Името на Тесла днес се ползва за мерна единица за магнитно поле, но по негово време било и мерна единица за неадекватно поведение. Той се страхувал от бацили и никога не се ръкувал. В същото време имал мания към числото 3. По три пъти обикалял сградите, преди за влезе. Мислителят Жан Жак Русо обичал да го пляскат по д-то и си го просел по доста брутален начин – събувал си гащите и гонел така дамите, за са го пердашат.

Лъв

Не изперква, дори да е гений

От Лъвовете се очаква като пораснат да станат президенти като Барак Обама, Бил Клинтън и Дън Сяопин, или поне бизнес гении като Хенри Форд. Разбира се, винаги могат да се впуснат в мътните води на изкуството и да заемат мястото на Стенли Кубрик или на Анди Уорхол. Но да станат луди гении – какво си въобразявате! Първо на първо, Лъвът не изперква – просто не му се случва, защото обикновено си изкарва всичко на околните. Второ, ако е гениален, няма да седне да се тръшка като някои по-нефелни зодии, а ще съумее да се възползва сто процента от дарбата си и ще разтръби за нея по всички възможни медии.

Дева

Обсесивно-компулсивно разстройство

Как би могла една гениална Дева да полудее, освен да прихване обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)? Всички представители на този знак бездруго са на ръба на това заболяване с маниакалната си страст към подреденост и контрол. Австрийският композитор Антон Брукнер е бил много неща – почти педофил (задявал ученички и девойчета). Бил е и танатофил - обсебен от смъртта. Държал снимка на трупа на майка си, а при ексхумацията на Бетовен и Шуберт целувал черепите им, но в същото време е имал тъкмо ОКР и страдал от пристъпи на неконтролируемо броене на неща.

Везни

Комбинация от Ганди, Путин и Еминем

От Везните не може да се очаква да са гениални. Гении се раждат по един-два на поколение. Според определенията на астролозите Везните са уравновесени, кротки и благи хорица с уклон към красиви дрехи, часовници и обувки. Но ако попитате хората, които са в пряк контакт с Везни, те биха ви казали, че са и много други неща – авторитарни и свирепи, когато им противоречиш. Лудостта им изпъква още повече на фона на обичайно контролираното им поведение. Мислете за комбинация от Махатма Ганди, Еминем и Владимир Путин. Но за да сме справедливи трябва да добавим Джон Ленън и Ницше, които също са родени под този знак – всеки със своите странности.

Скорпион

Депресии и нарцисизъм

Обичайната всекидневна мрачна маниакалност на Скорпионите им дава сериозно предимство в надпреварата кой е по-по-най-луд от знаците в зодиака. Те са творчески личности с буйно въображение, които не зачитат статуквото. Като Пабло Пикасо, например. И никой не би си изкривил езика да ги нарече конвенционални. Но единственото заболяване, от което може би е страдал великият художник, е нарцисизъм. Поетесата Силвия Плат също е еталон на почти нормален гений – депресивна, нещастна, накрая стига до самоубийство. Най-много световни лидери в момента (22-ма) са родени под знака на Скорпион - каквото и да значи това.

Стрелец

Хлопа им дъската

Стрелците не са точно гении, освен ако неадекватното поведение не е някаква специална артистична дарба. Датският астроном и алхимик Тихо де Брахе обаче е бил - ако не луд гений, то поне талантлив и просветен ум. Известно е, че за грандиозните си приеми Брахе имал джудже, облечено като клоун, което цяла вечер седяло под масата с гостите. Това джудже на име Джеп било на постоянна служба при него. Композиторът Хектор Берлиоз - и той Стрелец, не бил съвсем в ред. Той имал маниакална депресия, която го карала да се въргаля по земята и да крещи - това пък го изпълвало с усещане за величавост.

Козирог

Сид Барет имал шизофрения

Дойде моментът да развенчаем този стожер на нормалността – Козирога. Руският композитор Александър Скрябин е страдал от тежко нарцистично разстройство – нещо не съвсем нетипично за човек, роден под този слънчев знак. В музиката си използвал така наречения Мистичен или Прометеев акорд. Друг гениален и луд за връзване Козирог е един от основателите на “Пинк Флойд” Сид Барет, който страдал от шизофрения. Бенджамин Франклин не страдал от нищо, но пък си падал по бабички. Той казвал, че като ги захлупиш с един кош, от пъпа надолу всички жени са еднакви.

Водолей

Вирджиния Улф се самоубива

От Водолеите никой не очаква да са нормални. По-скоро обратното. Вирджиния Улф е родена под този ексцентричен, артистичен знак. Смята се, че писателката е страдала от шизофрения. Болестта я докарва до самоубийство. Друг, по-жизнеутвърждаващ пример за артистично подражание е лорд Байрон. Като студент в кеймбриджкия Тринити колидж Байрон се ядосал, че правилникът забранява да се гледа куче в общежитието. Затова си взел мечка за домашен любимец, разхождал я на верига и даже подал молба да й се отпусне стипендия под предлог, че била негов близък приятел.

Риби

Микеланджело спял с кофража

Гениите Риби често са особняци. Като балетиста Вацлав Нижинский. Той бил убеден, че душата му е венчана за Бог, от чието име бил длъжен да предаде на човечеството следното послание: хората не трябва да мислят, а да чувстват. Смята се, че е страдал от шизофрения. Алберт Айнщайн също е светъл пример за луд гений - Риби. Айнщайн събирал фасове от улицата и с тютюна тъпчел лулата си. Но Микеланджело ги бие и двамата - той почти никога не се къпел и най-често спял с кофража - тоест с всички дрехи и дори с обувките. Не бил от най-общителните, затова се смята, че имал аутизъм.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп