В Конституцията няма прокурор, разследващ главния

Снимка: Булфото
Бившите главни прокурори проф. Васил Мръчков и проф. Никола Филчев присъстваха на встъпването в длъжност на главния прокурор Иван Гешев през декември 2019 г.

Проф. Васил Мръчков изпрати становище до КС

В четвъртък Пленумът на ВСС решава дали да спре процедурата по избор

Новата фигура не е изяснена

Въвеждането на прокурор, разследващ главния прокурор, няма основание в действащата Конституция. Създаването на такава нова фигура не отчита конституционния статут на главния прокурор и неговия характер на конституционна институция. Това гласи становището на професор Васил Мръчков , депозирано в Конституционния съд (КС) по дело, образувано по искане за обявяване на противоконституционност на текстовете за „особения“ прокурор.

Промените в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт бяха гласувани в последните дни от мандата на 44-то Народно събрание. Президентът им наложи вето, но мнозинството го преодоля и се стигна да питане на Румен Радев до КС. Оттам поканиха за становище уважавани юристи, сред които и 85-годишния проф. Васил Мръчков, който в периода 1987-89 година бе главен прокурор.

Проф. Мръчков акцентира върху особената защита на институцията на главния прокурор, описана в Конституцията. И подчертава, че правната фигура на разследващия прокурор „не е изяснена, а нова правна фигура за българското законодателство, която няма свой „образ и подобие”. „Тази фигура поставя повече въпроси със своята неяснота. Не е определено мястото на тази фигура. Тя не е „прокурор” по смисъла на действащата Конституцията, защото не е присъствала при приемането на Конституцията през 1991 г., нито е въведена с последващите изменения на Конституцията“, пише проф. Мръчков.

Становището на бившия главен прокурор Мръчков е важно също и за Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС). В четвъртък – 8 април, съдебните кадровици трябва да решат дали приемат предложението на Прокурорската колегия на ВСС да се спре процедурата по избор на прокурор, разследващ главния прокурор, до произнасяне на Конституционния съд.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право