На 20 август 2019 да почерпят

Сътресения в „Марибор“ преди „Лудогорец“

Ново огнище на африканска чума в Русенско

Край на свободното движение към Великобритания от 1 ноември При Брекзит без сделка гражданите на ЕС няма да имат право на престой и работа

Намериха още човешки останки край Негован

Макрон призова Путин да зачита демокрацията

Няма замърсяване на въздуха от пожара край Ботевград Към момента пламъците са овладяни, съобщиха огнеборците

Цялата територия на област Перник е обявена за санитарна зона заради чумата

Световен отровител 19 със серен двуокис е България (обзор) 350 000 тона от отровния газ изхвърлила страната ни в атмосферата през 2018 г.

Горски пожар наложи евакуация на най-малко 9000 души на Канарските острови

„Патриотичен фронт” възкръсва за местните избори Уточняват населените места

Виртуални турове сменят ваканциите Чрез добавена реалност ще посещаваме труднодостъпни и защитени места

САЩ тестваха крилата ракета със среден обсег

Доплащаме за лечение по официални тарифи С Наредба на здравния министър ще се избегне нерегламентираното даване на пари

Задължителен ли е медицинският преглед, когато започваме работа

В крепостта Русокастро откриха калдаръм, по който е стъпвал Иван Александър

Пътят на 700- 800 години е изключително рядка находка

Бургаските археолози откриха средновековен калдъръм в крепостта Русокастро. По него са стъпвали цар Иван Александър и император Андроник ІІІ Палеолог. Калдаръмът е много добре запазен, от XIV век е, много дълго време е стоял под земята, обясниха археолози.
Калдаръменият път, една от бойните кули, както и част от входа на крепостта, са били разкрити при археологическото проучване, което с пълна сила тече това лято. То се извършва от екип на Регионалния Исторически музей- Бургас, с научен ръководител Милен Николов и зам.-ръководител Доротея Гюрджийска.
„Това е изключителна рядкост- да се намери подобен път, на 700- 800 години…Слава Богу, че имах шанса да видя и да проучвам такова нещо. Изключително е впечатляващо. Аварийно ще го консервираме и идеята ни е догодина той да бъде експониран- находката да бъде достъпна за туристи. Много се вълнуваме, защото това наистина е изключително рядка находка, целият обект е много интерсен и уникален“, коментира пред Труд Милен Николов, който води разкопките.
Археолозите ще концентрират работата си и върху разкриване на централния вход, вътрешността на бойната кула и цитаделата на крепостта.
Финансирането на разкопките идва от Община Камено. Идеята е, крепостта да стане атрактивна туристическа дестинация. Тя се намира на 2 км от едноименното село- Русокастро, в община Камено и е най-голямата в днешна Югоизточна България. Площта и е 50 дка, укрепена е с двойни крепостни стени и цитадела.
За 2016 година са осигурени 33 000 лева, към които се добавят още 5 000 лева държавна субсидия от Министерството на културата, съобщиха от кметството.
Планира се след приключване на археологическия сезон, да се пристъпи към консервационно-реставрационните работи на разкритите структури.
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.