В Куклен заработи първата млечна кухня след 10-годишно чакане

След повече от 10 години чакане жителите на град Куклен имат вече първата си млечна кухня. В нея ще се предлагат три хранения – супа, основно и десерт за деца до 3-годишна възраст. "Таксата, която ще заплащат родителите, е в размер на 1,20 лв. Остатъкът ще бъде доплащан от общинския бюджет, защото това е социална услуга. Млечната кухня предлага разнообразна храна, графиците и менютата, които се изготвят, са съобразени със стандартите", заяви кметицата Мария Белчева.

mlechna-kuhnq_gotvachОборудването за кухнята и материалите, с които се извършва ремонтът на помещението, са осигурени от КЦМ АД, а дарената сума е в размер на 9000 лева. "Девета година работим с Община Куклен по партньорска програма. Тази млечна кухня е наша стара мечта и аз съм безкрайно щастлива, че тя вече работи и дългоочакваната социална услуга е вече достъпна за младите родители", заяви Мара Русинова, пиар на КЦМ АД.

Млечната кухня се помещава в сградата на детските ясли, където родителите вече получават храната след предварително направени заявки. "Трябваше да се направи тази млечна кухня, защото в момента са много децата, родени през 2015 г. и има нужда. Това е облекчение, особено за майките, които са с повече от едно дете и няма как да смогват да сготвят разнообразна храна", коментира Живена Сбиркова.

Седмица след началото на работа на млечната кухня от нея храна получават 18 деца. "Майките са много доволни, увеличават се всеки ден, бебета си изяждат храната. Условията са страхотни", твърди готвачката Мая Панайотова. Менюто за четвъртък беше зеленчукова супа, картофи със заешко и овесени ядки със сирене и мляко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони