В Лондон се намират най-много от ислямските терористи във Великобритания

Лондон е най-голямото свърталище на ислямски терористи във Великобритания, показва ново проучване. От 1998 година насам 43 процента от арестуваните за престъпления, свързани с тероризъм, са в британската столица, информира БНР.

Най-голям е процентът в квартали като "Тауър Хамлетс", "Нюхам" и "Уолтъм Форест" в Източен Лондон. Друго голямо "гнездо" на терористите е Западен Мидландс и по-точно вторият по-големина британски град Бирмингам.

Докладът, публикуван от Henry Jackson Society, предлага пълна картина за престъпленията на ислямски терористи и самоубийствени нападения на Острова между 1998-а и 2015 година. Общо 264 престъпления на ислямски терористи са отчетени за този период. Интересен факт е, че 74 процента от извършителите на престъпленията са британски граждани, което прави изключително трудна борбата на властите срещу тях.

Един от авторите на доклада, Хана Стюърт, изтъква, че британските служби за сигурност са особено загрижени от факта, че основната заплаха идва от "отгледани у дома" терористи и че все повече жени участват в организирането и осъществяването на престъпленията.

Междувременно стана ясно, че британските сили за сигурност са предотвратили 13 потенциални терористични нападения от юни 2013 година насам.

Съобщавайки данните, Майк Роули, най-висшият полицейски служител за борба с тероризма, отправи и призив към широката общественост да бъде бдителна и да информира за всеки акт, предизвикал съмнение.

Успоредно с осуетяването на терористичните нападения за последните 4 години се водят около 500 разследвания по подозрения в терористична дейност. Марк Роули изтъкна, че благодарение на бдителните граждани полицията е успяла да доведе до успешен край повече от една трета от разследванията. Полицията обаче не изнесе подробности за споменатите осуетени 13 терористични нападения.

Нивото на заплаха от международен тероризъм на Острова за последните две години остава сериозно, което означава, че силите за сигурност преценяват, че е много вероятно извършването на терористични нападения. Най-голяма заплаха продължава да е "Ислямска държава", но се забелязва засилена активност на "Ал Кайда" и някои крайнодесни групировки.

Марк Роули заяви, че полицията е изправена пред широк спектър от предизвикателства, сред които разкодиране на методите за комуникация на терористите, водената от тях пропаганда и различните нетрадиционни методи на извършване на самите нападения. Днес ние сме загрижени за всичко – от простите нападения с ножове или с превозно средство до по-сложните чисто военни операции или кибератаки, отбеляза Марк Роули.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа