Рамуш Харадинай: Въобще не ни интересува Сърбия и какво се случва там

Пътнически самолет се запали на летището в Техеран (ВИДЕО)

Кристалина Георгиева: Пропътувах много дълъг път до Световната банка

Правило от 1604 г. препъва Брекзит Удължаване на срока изглежда най-вероятно

ЦРУ – първа спирка на Болсонаро в САЩ Необичайна постъпка за чужд лидер

Руският военен министър се срещна с Асад в Сирия

Назърбаев се оттегли след 29 години на власт Изненадващо президентът на Казахстан обяви оставката си

„Ла Скала“ връща €3 млн. на Рияд

Ученички танцуват кючек в час, учителка им ръкопляска

Ремонтират с близо 7 млн. лв. ключово трамвайно трасе 1.6 км нов релсов път по улица “Каменоделска” в София

Благоевград с нови спирки и автобуси

Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов (обзор) НОИ ще смята парите и по старата, и по новата формула и ще отпуска по-високата сума

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 март 2019

Ердоган към терориста от Нова Зеландия: Ще си платиш по един или друг начин

Тръмп: Обмисляме възможността Бразилия да стане член на НАТО

В лъчите на каталунската пролет Интересни са реакциите на много българи на кризата в Испания

Каталунският парламент с разгромяващо мнозинство провъзгласи независимостта на република Каталуня от кралство Испания. Човешко море залива с възторг улиците на Барселона. Какви са реакциите в България?

Десните са категорично против независимостта на Каталуня, защото виждали червени знамена със сърпове и чукове на протестите в Барселона, защото сляпо поддържат управляващата в Мадрид неофранкистка секция на ЕНП и „Европа“, т.е. брюкселската бюрокрация, и защото вярват, че са свидетели на поредния коварен сценарий на Путин за дестабилизация на демократичния Запад.

Левите българи също повечето са против независимостта на Каталуня, защото местните лидери били буржоазни националисти, корумпирани, соросоиди, а каталунците били егоисти, разглезени деца и също против „Европа“.
Любопитно е, че левите оправдават неофранкисткия полицейски терор на Рахой и се радват на бягащите от Барселона банки и фирми, т.е. адвокатстват на капитала, корпорациите и глобалната финансова олигархия, срещу труда. Откога, леви колеги, транснационалните банки станаха фактор за съществуването на нациите?

Докато десните са последователни в защитата си на недемокрацията на Мадрид, Брюксел и глобалната финансова олигархия, левите са напълно заблудени за характера и значението на ставащото в Каталуня.

Причините за заблудата им са поне три – натрапеното им от десетилетната дясна пропаганда отъждествяване на интересите на корпорациите с тези на народите; натрапения им от българската „националистическа“ пропаганда от времето на „възродителния“ процес мит, че и България като Испания и преди нея Сърбия е поне потенциална жертва на сепаратизъм; а и нашенската пословична неспособност да се въодушевяваме от чуждия порив към свободата. Презираме дон Кихот и се чувстваме удобно в обувките на Санчо. Къде е Ботев с неговото „плачете за Париж“, къде е Вапцаров с „песните за една страна“, къде са стотиците български интербригадисти в Испания от 30-те години?

Защото, макар че президентът Карлес Пучдемон и мнозинството от сегашния парламент на Каталуня не са социалисти (макар че във водещата им коалиция да участват и две леви групи) и наистина могат да бъдат наречени и „буржоазни националисти“, логиката на противопоставянето им на неофранкисткия режим на Рахой и на Брюксел ги тласка към обективно леви действия и ги прави безспорни съюзници на лява Европа и на демокрацията.

Каталуня не само е древна страна със своя държавност, език и култура, датиращи отпреди кастилските, и най-развит индустриален район на полуострова, но и регион с най-стари и упорити традиции в борбата на народните маси за свое политическо представителство, а в по-ново време и на републиканското и работническо движение. Каталунският парламент води началото си още от XI век, а в XV век по революционен път е премахнато крепостничеството. Каталунците запазват правата си и след обединението с Кастилия, включително с цената на масови народни въстания.

След налагането на абсолютната монархия на Бурбоните Каталуня е водеща във всичките шест испански революции от 1808 до 1931 г., влючително и в „трагичната седмица“ през1909 г., когато стотици въстанали работници в Барселона падат под куршумите на испанската армия. Каталуня участва най-активно и в испанската гражданска война през 1936-39 г. на страната на републиката и падането на червената Барселона в 1939 г. предрешава края на Втората испанска република и десетилетният диктаторски режим на генералисимус Франко, съюзникът на Хитлер, ликвидирал покрай другото каталунската автономия и забранил каталунския език, култура, работническо движение и лява републиканска политика.

И сега, когато режимът на Рахой и неговата Народна партия, член на ЕНП, откровено се връща към франкизма, бори се срещу провеждането на референдум, праща полицията да бие мирно чакащи пред изборните урни граждани – в най-отвратителните сцени на полицейска бруталност в историята на ЕС въобще – и отменя автономията на Каталуня на основание текст от конституцията, включен в нея в 1978 г. под натиска на франкисткото командване на въоръжените сили, и сега заплашва да възстанови реда – ако трябва явно и със сила. И когато Брюксел, доминиран от ЕНП, открито демонстрира презрението си към демокрацията и решимостта си да наложи властта на глобалната финансова олигархия над исканията на народните маси – българските леви овчедушно „хвъргат камъни“ по каталунските сепаратисти и бранят антинародната диктатура на Мадрид и Брюксел.

През целите три века испанско господство идеята за независимост никога не е умирала, но поне в последните две години тя вече очевидно се подкрепя от мнозинството каталунци. На регионалните избори през 2015 г. привържениците на независимостта спечелиха 48% срещу 39% за юнионистите. В референдума на 1 октомври т.г., въпреки яростното полицейско противодействие и масираната пропаганда от Мадрид, участваха близо половината местни гласоподаватели и около 90% от тях гласуваха за независимостта. Оттогава явно гласовете за независимост са станали още повече, както показа и вотът на парламента.

Европа може да стане по-демократична

“Каталунската пролет” ще направи Европа и по-демократична, и по-самостоятелна във външната си политика, защото новата република няма да наследи колониалния статус на монархията. С победата на републиката ще бъде нанесен тежък удар на ЕНП и брюкселските елити, ще се даде нов импулс на Шотландия, Северна Италия и на други недоволни испански и западноевропейски региони, което ще помогне за демократизацията на Европа.
В самата Испания каталунската пролет пък явно ще тури край на постфранкисткия период в историята й, ще свали режима на Рахой и Бурбонската монархия, ще засили позициите на левите сили в управлението. Но това няма да стане лесно, Мадрид засега изглежда решен да смаже революцията със сила, а каталунците ще се придържат твърдо към мирния протест.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (41)

 1. Валентине Хаджийски,

  ВСЕКИ на този свят е свободен да ИЗБИРА как да живее (това включва на първо място КАК ДА СЕ ПРЕХРАНВА, на второ място КАК ДА СЕ ОТНАСЯ С ОКОЛНИТЕ и
  на трето място как да се отнася с ДЪРЖАВНИТЕ ИНСТИТУЦИИ, гарантиращи му свободата на избор!)

  Както виждате Вие сте от хората, кото са си ИЗБРАЛИ СВОБОДНО да се борят за СОЦИАЛИЗЪМ (лява идея, поднасяща на хората представата, че МОГАТ (може би да, може би не -50% на 50%)
  УТРЕ, ВДРУГИДЕН, СЛЕД ГОДИНА, СЛЕД 50 ГОДИНИ) – да живеят по-добре!)

  Вие НИКОГА НЯМА ДА ОБЯСНИТЕ какво е това „по-добре“!
  Вие НИКОГА няма да ОБЯСНИТЕ какво е това „по-равно“!
  Вие НИКОГА няма да ОБЯСНИТЕ какво е това „по-братски“!

  Това е ОСНОВНАТА ПРИЧИНА ХОРАТА ДА НЕ ВИ ВЯРВАТ! И поради невярата – ДА НЕ ВИ СЛЕДВАТ!

  Как да накарате хората да ви повярват?!

  Много е ПРОСТО И ЛЕСНО!
  Просто трябва ДА РАБОТИТЕ за ОБЩНОСТТА ОТ ХОРА, щото ТАЗИ ОБЩНОСТ да стане по-нахранена, по-образована, по-свободна, по-толерантна…
  ПОЗНАЙТЕ! КОГА Вие ще успеете в този ТРУД!?

  НИКОГА! НИКОГА! НИКОГА!

  На първо място – защото НЕ ИСКАТЕ ДА РАБОТИТЕ!!!
  Искате да ПОЛУЧАВАТЕ МНОГО ПАРИ! Но не и да РАБОТИТЕ!
  Някак си ако може САМО ДА ХОДИТЕ НА РАБОТА! Но не и да работите! А ако може и да не ходите на работа и пак да получавате МНОГО пари – ето това е вашата МЕЧТА!
  Къде може да се случи това нещо – хем да не работите, хем да получавате МНОГО!?
  Единствено и само като ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ! И то при СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ПРАВИТЕЛСТВО!
  Защото ВСЯКО ДРУГО ПРАВИТЕЛСТВО или ще ви накара да работите, или ще ви УВОЛНИ!

  На второ място – защото НЕ СТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛЕЦ!!!
  Вие можете МНОГО ДА КРЕЩИТЕ ЛОЗУНГИ! Но не можете да ПОСОЧИТЕ ПЪТ НА РАЗВИТИЕ!
  Всичко във Вашия „интелектуализъм“ се свежда до ОТРИЦАНИЕТО! (Не на „капитала“! Не на „корпорациите“! Не на „Франко“! Не на ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА!
  Къде може да се живее само с ОТРИЧАНЕ? В коя част на планетата?

  И ето тук Вие сте стигнали до гениалното умозаключение, че КОМУНИЗМЪТ И СОЦИАЛИЗМЪТ могат да бъдат „построени“ единствено и само на СЕМЕЙНО НИВО!
  Само в СЕМЕЙСТВОТО важи принципът – от всекиму според възможностите – всекиму според потребностите!
  И ето тук вие сте ПРЕТЪРПЕЛИ МЕТАМОРФОЗАТА (просто казано сте се ПРЕЧУПИЛИ!!!) от човек на действието да се превърнете в човек на лозунгите!

  Е – хайде да видим – КОЙ ПЛАЩА ЗА КРЕЩЕНЕ НА ЛОЗУНГИ??? (А не за работа!!!)

  ЕДИНСТВЕНО И САМО социалистите по цял свят като ПАРТИИ и ДЪРЖАВАТА ПИЗДОСТАН, начело с нейния НЕСМЕНЯЕМ, ЗАКОННО ИЗБРАН (вече четвърти мандат!!!), ПРАВОСЛАВЕН
  „ВЕЛИК РАЗУЗНАВАЧ“, ОЩЕ ПО-ВЕЛИК ИКОНОМИСТ – БЩИЦАТА НА НАРОДИТЕ – дрОгара ПУТЛЕР!

  Целувайте му каквото си пожелаете! Получавайте си сребърниците!
  Но не ни ангажирайте с ВАШИТЕ ТРУДОВИ ЧЕРНОВИ – демек „лични мнения“ във вестниците!
  В бъдеще време отказвам да чета КАКВОТО И ДА Е, написано от Вас!

  Защото:
  1. Франко НИКОГА НЕ Е ИМАЛ СВОЯ ПАРТИЯ! Която сега да е „приемник на франкизма“!
  Франко НИКОГА не е бил нито ляв, нито десен! Франко НИКОГА НЕ Е БИЛ ИЗБИРАН НА ИЗБОРИ! Точно както и СТАЛИН!
  2. Хитлер НИКОГА НЕ Е БИЛ ДЕСЕН! Неговата партия се е казвала национал СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ГЕРМАНСКА РАБОТНИЧЕСКА ПАРТИЯ!
  Хитлер ВИНАГИ се стремял да ИЗГРАДИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКО ОБЩЕСТВО в Германия на РАСОВ и НАЦИОНАЛЕН принцип!
  3. Мусолини НИКОГА НЕ Е БИЛ ДЕСЕН! Неговото „фашистко“ общество ВИНАГИ се е базирало на ФАША (ОБЩНОСТ на италиански!)
  Мусолини ВИНАГИ се е стремял да изгради ИТАЛИЯ НА ОБЩНОСТИТЕ! Държава, в която хората ОТ РАЗЛИЧНИ ОБЩНОСТИ (Капитал-общност, пролетариат-общност,
  архитект-общност, доктор-общност и т.н.) чрез СВОИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ управляват ЗАЕДНО!
  (Ето всички тези „десни изроди“ НИКОГА НЕ СА ПОДПИСАЛИ НИТО ЕДНА СМЪРТНА ПРИСЪДА!)
  4. Сталин (Ленин та чак до днес – Путлер) ВИНАГИ са се ОПИРАЛИ НА ЛИЧНАТА ИМ ГВАРДИЯ, упражняваща ИЗБИВАНЕ на ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ с личното им разрешение И НАРЕЖДАНЕ!

  Хайде сега продължавайте да крещите „РЕЖИМИ“, „МОНАРХИИ“, „ФАШИСТИ“, „ФРАНКИСТИ“ и т.н.
  И след всяко ваше „ЛИЧНО МНЕНИЕ“ минавайте през САВЕЦКАТА АМБАСАДА ДА ОСРЕБРИТЕ КРЕЩЕНЕТО!!!

  АЗ ВЕЧЕ НЕ ВИ ЧЕТА!

  1. Франко си е бил жив диктатор на когото партии не са му били нужни… НО преди да се наложи стабилно е установил еднопартийна система.

  2. Не виждам какви комплекси избиваш със залитането си какъв бил хитлер… та така.

 2. Тази калинка писал горния пасквил бърка егоизъм със стремеж за демокрация. Каква по-голяма демокрация от автономия. При това истинска автономия не по руски. Не искали да плащат за другити. А те как са станали богати? Без другите? На пустинен остров не се става богат. Богат се става в общество и затова станалия богат е длъжен на това общество, което му е дало възможност да стане богат.

   1. Ти чак сега ли разбра, че наблюдателят е жив комунист?
    Явно не само в бъдещето не виждаш. И миналото ти убягва…

 3. Поредният пасквил. Този път дори и не крие, че е от редовете на анархо-комунистите. Абе, България не е ли заплашена от сепаратизъм, умнико? Ако в Кърджали поискат да се самоопределят дали всички мучащи в телешки възторг по каталунските предатели ще ги подкрепите?
  Единственият изход от кризата е предателите да бъдат смазани под крайно десния ботуш!
  Да живее Франко! Да живее Испания, единна, свободна и велика!

   1. Млъквай животно! Ще се разправим брутално с вас, червените гниди много скоро!

 4. Авторчето услужливо е пропуснало да отбележи воплите на руските тролове в подкрепа на сепаратистите, въпреки че тяхния бащица Путин не допуска сепаратисти на собствена територия. Пита се защо. За да не забележим опорните точки от „Спутник“? Но ние ги забелязваме. Така че и този път пАсолството влиза в безполезни разходи.

 5. от цялата картинка липсват само операция Каталунска Буря, а янките да тръгнат в подкрепа на каталунската пролет. Не ви стига, че оправихте Близкия изток, ами дай сега и Европата да я демократизираме!

 6. GOSPODIN AVTOR,avtonomiata na Calaluna ne e otneta,svaleno e ot vlast pravitelstvoto i sa nasrocheni novi mesni parlamentarni izbori. Dobre e predi da se izraziava takova kategorichno mnenie da se informirate.

 7. Не е Пучдемон,
  Путин е този
  Зъл Демон

  Поради него и
  Испания не спи.
  Отново започва
  Да гори

  Къде е старият
  Добър Франкизъм
  Да сложи край
  На този Демонизъм..!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.