Интензивен трафик през всички пунктове на границата с Румъния

Саудитска Арабия освободи задържан ирански танкер

Космическият център в Хюстън отпразнува 50 години от кацането на Луната

Ето какво ще е времето днес

На 22 юли 2019 да почерпят

Германците не искат АКК за канцлер Крамп-Каренбауер губи подкрепа

Италия атакува правилата за публични разходи на ЕС

Партията на Владимир Зеленски печели парламентарните избори в Украйна по предварителни данни

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми срещу протестиращи в Хонконг

Махат от КАТ първата регистрация на автомобили Паспорт за всяка кола, влизаща в България

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 юли 2019

Ремонтират обсерваторията в Борисовата градина Софиянци гледат звездите през 120-годишен телескоп

Шефът на обвинения в кибератака срещу НАП: Няма да отключим компютъра му за ГДБОП

Хакнаха сайтовете на летищата в Бургас и Варна

Концесионери лъжат с чадърите на плажа Заради шмекерии туристите няма да се върнат по морето

В МВР ще се увеличат допълнителните възнаграждения на полицаите

Допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка, ще бъдат увеличени. Това стана ясно на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова, в която участваха представителите на седемте синдиката в МВР, зам.-министрите на вътрешните работи Маринела Белева и Венцислав Катинов, както и служители от системата. Форумът бе свикан след като общественият защитник бе сезиран от над 1 500 души, работещи в МВР за орязани права. Това съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Хаосът, предизвикан от последните изменения в Закона за МВР трябва да бъде преодолян. Това, което може да се направи веднага е служебното министерство да извърши организационни промени в подзаконовата нормативна база, но те няма да бъдат достатъчни. Във всички случаи текстовете, които създават проблеми трябва да бъдат променени. Единият начин е чрез изготвяне на законопроект, който да бъде внесен след като бъде сформиран следващият парламент, за което ръководството на МВР пое ангажимент, като изрично по мое настояване в работната група ще бъдат включени представители на синдикалните организации“, каза Мая Манолова.

Тя допълни, че ще атакува въпросните текстове и пред Конституционния съд, като ще пледира за тяхното отпадане, заради противоречието им с Конституцията – чл. 4, ал. 2 – принципът на правовата държава, който изисква предвидимост в действията на държавата по отношение на нейните граждани, в случая по отношение на служителите на МВР.

С тези изменения се отнемат вече предоставени права – социални, пенсионни, осигурителни, професионални, което за мен като омбудсман е неприемливо. Освен това хаосът, както се разбра днес, е пълен, тъй като шофьорите, които са преназначени от 1 февруари ще получават по-високи заплати от полицаите и от полицейските инспектори, два пъти по-големи от същите служители на същата длъжност, които преди това са били назначени по Кодекса на труда. Правен, житейски абсурд, който създава сериозен дисбаланс. Чувството за справедливост на хората е нарушено, а когато полицейските служители загубят мотивация от това страда цялото общество“, каза Манолова. 

Зам.-министърът на вътрешните работи Маринела Белева увери, че до утре – 24.02.2017 г. със заповед на министъра ще се сформира работна група, която ще преразгледа базата на възнаграждението, които получава всеки служител. Тази наредба се очаква да бъде публикувана във вторник в Държавен вестник.

След публикуване на наредбата се изготвя заповед, с която се определят работни планове, ще бъдат на шестмесечие, и ще бъде определен бонус, в по-висок размер от това, което се получава до момента“, допълни Белева.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. На военните пак прът по задника,пак ще догонват заплащането в МВР. Защо се противопоставят силовите министерства? Кой ще носи отговорността?

  2. А ЗАПЛАТИТЕ КОГА БЕ,ГОСПОДА ЧАНТАДЖИИ

  3. ДА ИМА ОВЕЛИЧЕНИЕ САМО НА КАДЪТРНИТЕ ПОЛИЦАЙ
    Така хем и МВР и ДЪРЖАВАТА ще СПЕСТЯТ.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.