Розово фламинго подлудява летище Бургас Аеропортът има надеждна звукова система

София планира 52 нови електробуса

Екстремна опасност от пожари в 11 области у нас се очаква утре

Над 1000 учители не достигат за страната Според синдикати педагозите са малко заради назначаването им на срочен договор

Катастрофа между три коли затруднява движението по магистрала „Тракия“

Гьобекли тепе и Зеугма – древният чар на Турция Югоизточната й част е все още непозната за туристите, но е истинска ориенталска приказка

Започнаха разговорите между външните министри на Франция и Иран по време на срещата на Г-7

Голям пожар гори край Охрид

Започва поредно издирване на жената птица Амелия Еърхарт - пионер в авиацията, изчезва без следа през 1937 г.

Самара Уивинг в сватбен съспенс “Докато смъртта ни раздели” е лятно жанрово забавление

Евакуираха плаж в Барселона заради бомба от Втората световна война

Деца от българската диаспора в Украйна, Сърбия и северна Македония посетиха Габрово Групата е част от втората национала кампания „Има и по-добро решение“

Иранска правителствена делегация е пристигнала в Биариц за срещата на Г-7

Мистериозният влатвин – камък с неизвестен произход

Самолет и хеликоптер се сблъскаха в майорка, петима души са загинали

В Мелник изложиха мраморен саркофаг с тленните останки на деспод Алексий Слав

Нова експозиция в музея за история на Мелник се превърна в истинска атракция за туристи това лято. За първи път в нея е изложен мраморен саркофаг,в който са положени тленните останки на деспот Алексий Слав.Гробът на владетеля,който е от българската царска династия на Асеневци, е открит преди 7 години от археологическия екип на професор Виолета Нешева.

През юли 2012 година археолозите откриват четири гроба с тленните останки на двама мъже, жена и дете .Археологическите данни дават основания на учените да смятат, че те са на деспот Алексий Слав и неговото семейство. Мястото,където са открити погребенията, е край манастира „Света Богородица Пантанаса”.

Той е построен през 13 век и негов ктитор е деспот Слав.За изясняване хипотезата на археолозите е изпратен костен материал за изследване в лабораторията на американския университета в Станфорд.

ДНК е взето ,но няма с какво да бъде сравнено ,но от там потвърждават, че става въпрос за мъж, жена и две деца. Мъжът е на възраст около 45 години , жената е 15-тина години по-млада ,което потвърждава хипотезата ,че би могло да е деспот Слав.

Част от откритите тленни останки вече са поставени в мраморен саркофаг. Върху капака е поставен паметен надпис. Освен името на деспот Алексий Слав е изписано и фамилното име на втората му жена Петралифина която е роднина на Теодор Комнин, владетел на Епирското деспотство по това време.

На саркофага е поставено и изображение на двуглав орел.Той е копие на средновековен паметник открит в Мелник. Тази експозиция на практика разказва една непозната за масовия турист история на града.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.