Дневен хороскоп на Алена за неделя, 22.09.2019

На 22 септември 2019 да почерпят

„Левски“ взе ново дерби по пътя към върха

Грозно: Фенове на „Левски“ изпочупиха стадион „Славия“

Български шофьор е загинал в катастрофа в Южна Каролина

Стотици подкрепиха дарителската инициатива на кмета на Стара Загора на рождения му ден

С дефиле откриха във Велико Търново Международния фестивал на военните духови оркестри

10 признака издават стареенето на организма

САЩ изпращат военни в Саудитска Арабия

Дете на 6 години загина при катастрофа на „Хемус“

25 души са ранени и са нанесени сериозни материални щети след земетресението в Албания (СНИМКИ и ВИДЕО)

Кметът на Карлскрон след убийството на българин: Хората се страхуват да излязат на улицата (ВИДЕО)

Земетресение от 5,6 по Рихтер разтърси Албания

Кола се запали на магистрала „Тракия“

Ансамбълът по художествена гимнастика завоюва бронзовите медали на световното първенство в Баку

В Момчиловци слушат Менделсон с раници Ще подслаждат туристически сватби със сладолед, правен в Шанхай

Нов вид туризъм откриха в китното смолянско село Момчиловци. Единствената по рода си в България емоция е наречена „Сватбен туризъм” и се отнася само за хора-планинари. Тази година тя се налага все повече и повече, печелейки не само български, но и чуждестранни последователи с раници на гърба. Те идват в селото съвсем целево или пък точно тук им пламват чувства, желания и намерения да се обвържат, „докато смъртта ги раздели”.

Казано иначе, сватбенят туризъм съчетава в едно и обикновеното планинарство с раница на гърба по родопските гори и върхари, и селския туризъм, и историческите търсения, дори и астрономическите интереси на любителите на извънземното в съвсем близката Национална обсерватория „Рожен“. Всичко това в изобилие се предлага от утвърденото родопско туристическо селище под Роженските поляни, но е в съчетание с Менделсоновия марш в кметството, с добавка при желание и на църковно бракосъчетание в някой от 27-те православни параклиса, накацали като бели птици по околните върхове.

Кметицата Сийка Суркова е венчала четири двойки това лято, очаква още пет, включително от далечен Китай.

Това означава, че идващи от близо и далеч за емоции в Родопа плнина туристи с раници на гърба или не, тук решават и се… венчават. Само това лято 4 млади двойки вече си казаха заветното „Да” и станаха семейства, потвърди кметът на селото Сийка Суркова, която лично е узаконила бракосъчетанията им. А две от двойките после дори са препотвърдили решението си и пред Бога в два от крайселските параклиси. Впечатляващо е, че поне единият от всяка новобрачна двойка е турист-чужденец. Досега нововенчаните са аржентинец от столицата Буенос Айрес, който за булка си избра и взе българка, местно момиче, мома-украинка пристана на българин, грък от Кавала се врече на нашенка, а италианец подписа с пловдивчанка.

Напливът в сватбения туризъм не секва, заявки за венчавки след 5-и септември са дали още три чуждестранни двойки, които нарочно ще пристигнат в туристическото село, имащо 1164 жители. За целта са си резервирали стаи в местни хотелчета, гордее се кметицата Сийка Суркова, която е бивша журналистка. И сочи, че до края на годината с туристическа група се очакват да дойдат за венчавка поне още 2 двойки от… далечен Китай.

С многомилионния град Шанхай родопското село от години има здрави връзки, в резултат на които там се произвежда по оригинална наша рецепта родопско кисело мляко с марката „Момчиловци”. Но сега, ведно с новината за предстоящото бракосъчетание на двете двойки от Китай, дойде и другата, че същата „млечна” фирма от Шанхай е пуснала на пазара и сладолед с името „Момчиловци”, а то без мляко не може, казва кметът Суркова, която поддържа редовни контакти с града от Поднебесната империя.

Така че сватбеният туризъм в Момчиловци продължава да се развива, но вече ще бъде и ледено подслаждан с донесен от зад Китайската стена сладолед „Момчиловци”!

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.