Ангела Меркел: Коронавирусът е най-голямото предизвикателство пред ЕС от основаването му

Втори излекуван от коронавирус в МБАЛ-Шумен

Пуснаха нов дълг за 1 млрд. лв.

Първи ден без нарушители на ограниченията във Варна

23 години затвор за убиеца на словашкия журналист Ян Куциак

Споделете със Столична библиотека

549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас 22-ра жертва: 90-годишна жена е починала в "Пирогов“

Гърция бие отбой, ако се спазва строгата карантина през април

Пловдивският завод „Юрий Гагарин“ дари 100 000 лева за борбата с коронавируса

Нашенци арестувани в Италия, принудили проститутка да абортира Семейство сводници работели въпреки коронавируса

Премиер се връща към лекарската практика Ще консултира по телефона

Правосъдният министър представи пред ЕС предприетите от България мерки по време на извънредното положение

Пътникопотокът на летище София през месец март значително намалява

Семейство от Разлог, болно от коронавирус, e настанено в благоевградската болница

Германия въвежда двуседмична карантина за гражданите, завръщащи се от чужбина

В МОСВ обсъдиха Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

Публично обсъждане на проекта на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) със заинтересованите страни се проведе днес в МОСВ. Програмата е разработена по споразумение за предоставяне на консултантски услуги между МОСВ и Световната банка. Проектът беше предоставен за обществен достъп на 2 ноември 2018 г.

„Изчакахме максимално дълго време, за да се запознаят заинтересованите страни и да дадат своите становища и мнения. След това следва да приемем този правителствен документ и да започнем изпълнението на мерките“, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на дискусията.

Програмата определя отговорностите на национално и местно ниво за подобряване качеството на атмосферния въздух. В нея като основен замърсител с фини прахови частици (ФПЧ) са идентифицирани битовото отоплението и автомобилният транспорт. Относно ангажиментите на национално ниво една от препоръките на Световната банка вече е отразена в приетите на първо четене в парламента промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух – въвеждането на изисквания за нивата на съдържание на сяра, пепел и влажност в твърдите горива, посочи министър Димов.

По отношение на местната власт той подчерта, че по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 (ОПОС) са осигурени средства на общините за разработване и актуализиране на планове за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Предстои предоставяне на финансиране по ОПОС и за реализация на конкретни мерки.

Основните акценти в програмата бяха представени от Ръсел Фрост, координатор на екипа на Световната банка, който подготви проекта на документа.

Дискусията беше излъчвана онлайн на сайта на МОСВ, както и на фейсбук страницата на МОСВ.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.