В МОСВ са знаели за урана още по времето на Василева

Прокуратурата във Велинград започна проверка за укрита информация

Сбъркани политики във ведомството

По времето на предишното управление на МОСВ се е знаело за завишените нива на естествен уран в питейната вода на Хасково, заяви пред „Труд“ бившият зам. екоминистър и настоящ депутат от БСП Атанас Костадинов. Той изрази надежда, че НС ще одобри предложението на социалистите за създаване на анкетна комисия, която да разследва случая с водата (виж блицинтервюто).

В същото време от районната прокуратура във Велинград обявиха, че са започнали проверка за длъжностно престъпление. Причината е, че в питейната вода в СПА курорта също бяха открити по-високи от допустимото нива на естествен уран. Вероятното престъпление е, че е имало укрита информация по въпроса.

Държавното обвинение засега не дава индикации, че ще продължи с проверките в посока МОСВ, за да провери и там дали действително са знаели за проблема.

На този етап името на предишния министър Ивелина Василева отново се спряга за поста. По време на нейното управление нямаше голяма смяна на политиката за околната среда. В момента дори са налице наказателни процедури в секторите за водата и въздуха, стартирани в Брюксел заради неизпълнения на предписания. През мандата на предишното ръководство няколкократно е ставало въпрос, че приоритетите са объркани. Вместо парите да бъдат насочвани към подобряване на двете сфери, за които ЕК ни наказва, голяма част от средствата отиваха за „Биоразнообразие“. Там от години парите се вливат в няколко зелени организации, като напоследък финансите отиват за подсигуряване на политическата дейност на „Да, България“ и партия „Зелените“.

 

04-2aАтанас Костадинов:

Данни се дават на всеки 3 месеца

- Г-н Костадинов, какъв е казусът с информацията на завишените стойности на естествен уран в питейната вода на Хасково?

- Не може предишното ръководство на МОСВ да не е знаело. Има данни, които Изпълнителната агенция (по околна среда - б.а.) публикува на сайта си на всеки три месеца. Същото го прави и държавното дружество „Екоинженеринг“. Институциите регистрират тези данни и според сега действащите наредби така са си изпълнили ангажимента. Сега няма юридически механизъм, който да каже какво се случва, когато се видят такива превишавания. Тук е мястото и за отговорността на този, който е принципал на МОСВ, да каже: „Стоп! Колеги, имаме превишени стойности. Да предприемем общи действия с Министерството на здравеопазването и ВиК дружествата и да вземем мерки.“

- Ако госпожа Василева отново стане министър, какво бихте я посъветвали?

- Ако се върне в МОСВ, първо й пожелавам успех. Но трябва да промени нещата, не може да се продължава така. Предложили сме временна анкетна комисия за случая в Хасково - тя ще има няколко задачи. Трябва да се направи проверка там, където е имало уранови находища, каква е ситуацията с водата. Ако има нещо, може да се стигне до преразглеждане на водни разрешителни, които са издавани още от властта преди 1989 г. В случай на по-високи стойности търсим друг вариант за водоснабдяване на хората в дадения район.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България