В навечерието на 500-ата годишнина на Хавана представители на АБВ се срещнаха с посланика на Куба

В навечерието на 500-годишнината от създаването на Хавана представители на ръководството на ПП АБВ – председателят на партията Румен Петков, зам.-председателят Любомира Ганчева и лидерът на АБВ-Младежи Пламена Зачка - се срещнаха с посланика на Куба у нас Н. Пр. Ямира Куето Милиан по нейна покана в посолството на Републиката в София, съобщиха от пресцентъра на партията. Посланикът отбеляза, че този момент е специален за нея.

„Ние сме доволни от успехите на програмата и специално от срещите, които се осъществиха между българските и кубинските младежи. Много благодаря за вашето посещение в Хавана. Много бихме искали да проектираме двустранни действия през 2020 г., когато ще се проведе Конгресът на комунистическата младеж, а на 14 октомври ще се отбележат 60 години дипломатически отношения между България и Куба", каза Н. Пр. Ямира Куето Милиан

Пламена Заячка посочи, че отношенията между Куба и България се нуждаят от нова динамика и изрази радост, че това започва именно в навечерието на 60-годишнината.

„Благодаря на Нейно превъзходителство за нейното съдействие, за нейната помощ при организацията на това наше пътуване до Куба. Щастлива съм и, че като председател на младежката организация на АБВ за първи път кубинската младеж от комунистическа партия приема младежка политическа партия от България“, посочи Заячка. Тя допълни, че заедно с тях планират много мероприятия през 2020 г. „Имаме план за действие, което е начертано в няколко сфери и най-вече имаме съвместни инициативи по повод 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Куба“.

Това посещение в Куба дава началото и на нов тип отношения между двете държави, които аз, за съжаление, като представител на младото поколение, не си спомням да са били толкова динамични и интензивни, колкото трябва да бъдат, посочи Любомира Ганчева.

„Вярвам, че това е първата стъпка към бъдещото ползотворно сътрудничество и много ще се радвам, ако парламентарните делегации последват нашия пример. Изключително удоволствие беше за нашата делегация да проведем срещи на високо ниво, да участваме в един форум с над 1 300 участници от 90 държави. Това е в интерес и на България, и на Куба, и на демократичната общност, посочи Ганчева.

Румен Петков изрази гордост, че АБВ е първата политическа партия за последните 20 г., която има официално посещение в Куба и която демонстрира приятелските отношения между двете страни.

„Политиката на санкциите е еманация на провал. 60 години санкции са повече от достатъчна позиция за провала на този тип политика. Ние трябва да спрем с натиска върху Куба и да оставим кубинския народ да решава сам своето бъдеще и своето настояще на базата на своята история“. Петков покани Н. Пр. Ямира Куето Милиан в Плевен, за да бъде възстановена групата за приятелство с Куба.

„Ние ще настояваме българска парламентарна делегация да посети Куба, защото институционалните ни отношения би трябвало да бъдат илюстрация на волята на България за бъдещето на нашите взаимоотношения“, каза още Румен Петков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика