В несъвместимост ли е здравният министър?

Д-р Илко Семерджиев разкрива, че не е провеждан Конгрес на Българския фармацевтичен съюз, който да освободи Асена Стоименова-Сербезова като председател на съсловната организация

На този фон, ръководството на здравното министерство тихомълком започна да обслужва лобистки интереси на фармацевтичния бизнес

Краят на мандата на Сербезова ще бъде запомнен и със скандална чистка по върховете на водещи български болници

Половин година след като е избрана за министър на здравеопазването, Асена Стоименова-Сербезова формално не е освободена като председател на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз. Това би следвало да стане на Конгрес на съсловната организация, който обаче така и не е проведен. Разкритието, че министърът може да е в несъвместимост направи още през март месец 2022 г. бившият служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев. Той дори попита защо Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество (КПКОНПИ) не е започнала проверка. „Труд“ изпрати запитване до Антикорупционната комисия. Ако бъде извършена проверка, която установи, че министърът на здравеопазването е бил в несъвместимост, то ще означава, че всичките заповеди и решения на Асена Стоименова-Сербезова ще могат да паднат при обжалване в съда.

Бърз преглед на сайта на фармацевтичния съюз показва, че, макар формално за и. д. председател от декември 2021 г. на организацията да се води Велина Григорова, то информацията за дейността на Асена Сербезова е значително повече. Фармацевтичният съюз дори промотира Сербезова като номинирана за заместник-председател на Световната здравна асамблея от европейския регион. Министърката дори е била ръководител на българската делегация на заседанието на 75-та асамблея, което се е провело в края на май в Женева. Вече месец обаче няма резултат от лобирането Сербезова да получи високия пост в международната организация. Всъщност, преди седмица в Пловдив, където са се провели т. нар. „Дни на фармацевта“ сред присъстващите усилено се говорило как Асена Сербезов е хвърлила много усилия, за да си осигури висок пост в Световната здравна организация, след предсрочния край на правителството на Кирил Петков. Ако това не се случи и няма следващ кабинет на „Продължаваме промяната“ в рамките на този парламент, при който Сербезова запази поста си на министър, то тя планирала да се върне като председател на фармацевтичния съюз.

Последната половин година в здравния сектор премина в медийно затъмнение. При встъпването в длъжност Асена Сербезова стана известна с клипове и снимки от скъпата u и кичозна сватба, провела се година и половина по-рано. След като станаха публично достояние, самата Сербезова изтри публикациите от личния си профил във Фейсбук.

Част от снимките от сватбата u, които Асена Сербезова скри, след като станаха публично достояние.

След това правителството и Министерство на здравеопазването претърпяха пълен провал в опитите си за увеличаване на ваксинационното покритие на населението срещу коронавирус. Последва рекордна вълна на заразени от COVID-19, като единствено по-лекото протичане на заболяването, спаси страната от нови рекорди по смъртност. Всичко това на фона на обещанията и уверенията, че щяло да има мащабна кампания, която предишните управляващи не направили.

На този фон, ръководството на здравното министерство тихомълком започна да обслужва лобистки интереси на фармацевтичния бизнес. Активно се прокарва въвеждането на вендинг апарати, които да се разположат в населените места, в които няма аптеки. От тях гражданите ще могат да си купуват лекарства. Лобисткият интерес на олигарх във фармацевтичния бизнес у нас, който заради войната в Украйна и санкциите срещу Русия губи много, се надявал, че здравното министерство ще осигури дълго отлаганото въвеждане на генериците.

Краят на мандата на Сербезова ще бъде запомнен и със скандална чистка по върховете на водещи български болници. Според д-р Илко Семерджиев действията на Асена Сербезова могат да бъдат оприличени като „политическа корупция“. С мотиви, свързани с финансови неуредици, Сербезова уволни шефа на „Пирогов“ Иван Поромански, което доведе дори до протести в най-големия спешен център. По политически причини с постовете си трябва да се разделят и други двама уважавани лекари - началниците на „Света Екатерина“ проф. Генчо Начев и на „Майчин дом“ проф. Иван Костов. Отстраняването на двамата обаче трудно може да се мотивира с финансовото състояние на ръководените от тях болнични заведения, тъй като същите дори са на печалба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи