В област Сливен 521 деца са върнати в училище, а 111 са отпаднали повторно

Класните стаи в ОУ„Братя Миладинови“, където учат деца само от кв. „Надежда“, са пълни. Част от учениците обаче, особено момичетата, не продължават образованието си в гимназия заради ранни бракове.

Полицаи ще помагат при връчването на актове заради трайно отсъствие на децата от клас

56 екипа за обхват са извършили 4 370 посещения на адреса на ученици в риск от отпадане

 563 експерти от различни институции участват в екипите за обхват

През учебната 2023-2024 година в Сливен и областта са върнати в училище 521 деца. Повторно са отпаднали 111. А в регистъра за риск от отпадане през периода са вписани 2 474 ученици. Това е част от статистиката, която бе изнесена от Областния координационен център по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на децата и учениците. Данните сочат още, че 3 466 са децата, които по документи са в чужбина. „През 2018 година започнахме борбата за връщане на децата в училище. Тръгнахме добре и бяхме една от водещите области в страната. Въпросът е доколко ще използваме таи инерция, за да постигнем реални резултати“, коментира областният управител и председател на координационния съвет по механизма Чавдар Божурски на среща с ръководителите на държавните институции и представители на общините.

През учебната година заради отсъствия са прекратени месечните помощи за деца на 2 267 родители от областта, като 1 393 от тях са в община Сливен, а останалите – в общините Твърдица, Нова Загора и Котел. Областният координационен център по механизма взе решение полицейски служители да съдействат за връчване на актове на родители, чиито деца трайно отсъстват от училище. Мярката се налага заради невъзможността да бъдат открити родителите на отсъстващите деца и да им бъдат връчени актовете. Проблемът е особено сериозен в най-гъсто населените квартали в Сливен и Нова Загора – „Надежда“ и „Шести“, както и в котленското село Градец. Във връзка с това са започнали срещи между представители на общините и ръководители на полицейски участъци, на които се координират съвместните действия.

Ще се търси решение и на казус, поставен от училищните директори, съобщиха още от координационния център по Механизма. Заплащането и стойността на издаваните от личните лекари медицински бележки за отсъствия на ученици по здравословни причини създава затруднения за многодетните семейства с ниски доходи. Когато боледуват всички деца, после те се връщат в клас недоизлекувани или пък получават неизвинени отсъствия, сочи сигналът на директорите.

Сред основните предизвикателства за връщането и задържането на децата в училище са ранните бракове, ниската заинтересованост на родителите, миграцията на семействата и смяната на настоящия адрес, затруднената комуникация с родителите и ненадеждните данни за напусналите страната, обобщиха от Областния координационен център.

В Сливен област работят 56 екипа за обхват. През учебната година те са извършили 4 370 посещения на адрес на деца и ученици в риск от отпадане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони