В община Завет искат филиал на спешна помощ

Снимка: Архив

2 630 жители на общината са се включили в подписка, внесена в Областната управа

2 630 жители на община Завет са се подписали в искане за откриване на филиал на „Спешна медицинска помощ” в град Завет, който да работи към Центъра в Разград, съобщиха от Областната управа.

Инициативен комитет е събирал подписите във всичките седем населени места на общината, а искането е внесено при областния управител на Разград Гюнай Хюсмен.

От Областната управа поясниха, че част от населените места в Завет се обслужват от Разград, друга от Исперих, а трета от Кубрат. В същото време  се посочва, че съгласно експертните мнения, спешната медицинска помощ е най-ефективна в рамките на 15 до 20 минути.

Според областния управител Хюсмен неразвитата пътна мрежа в малките населени места, тежките зими с големи снеговалежи и навявания, допълнително застрашават живота на нуждаещите се от медицинска помощ.

Подкрепата си за искането на жителите на Завет той е изразил в придружаващо писмо, с което е препратена подписката в здравното министерство.

„Наш приоритет е здравето на хората, както и гарантиране на достъпа до спешна медицинска помощ на всички български граждани и пребиваващи на територията на област Разград, независимо дали става въпрос за малки или големи общини, защото страданието и болестта не са подвластни на населеното място, социалния статус или етноса”, се казва в писмото на областния управител.

Коментари

Задължително поле