В органов концерт в Добрич звучат произведения от епохата на Барока

In dulci jubilo е първият стих от една средновековна рождественска песен, в която се казва :“В сладка радост да възпеем Лежащия в своето сияние!” Това е надслова на органовия концерт, с който тази година Добрич ще отбележи два празника – Рождество Христово, и 30 годишнината от построяването на органа в града от немската фирма „Alexander Shuke Orgelbau”.

Концертът е на 10 декември, а на органа е Мария Славова. В програмата са подбрани едни от най-представителните произведения за този инструмент, създадени през епохата на Барока. Концертът ще започне с емблематичната Токата и фуга в ре минор от Йохан Себастиан Бах, чието ултимативно начало е добре познато. Ще прозвучат широко популярните и обичани Ария от Бах и Канон от Йохан Пахелбел с участието на великолепната цигуларка Красимира Султанова.

Несъмнено публиката ще бъде любопитна да чуе и музиката на друг интересен представител на северногерманската органова школа, какъвто е Винцент Любек, автор на малко, но извънредно ярки пиеси. Ще бъде изпълнена Преамбулум и фуга в ми мажор, характерна с типичната барокова патетика и реторична свобода. Входът на органовия концерт в духа на европейските коледни традиции е свободен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България