В очакване на „българин, спуснат от машина“

Снимка: Булфото

„Ябълката на раздора“ е подхвърлена и в 48-то НС

В едно демократично общество, бедността и несигурността  са сигнали за опасност, които се усещат от будните граждани

„Българин, спуснат от машина“ е перифраза на Deus ex machina (Бог от машина) – неочаквана помощ, описвана в древногръцките трагедии, където безизходните ситуации се разрешават от “Бог, спуснат от машина“.... „на  сцената на XLVIII Народното събрание (НС)“.

Човешкият организъм има вродена имунна система за защита срещу патогенни бактерии, вируси и паразити. Чрез молекули на собствения организъм, като „сигнали за опасност“ (danger signals) и „алармини“ (alarmins), организмът се информира за настъпващата опасност. Имунните клетки имат рецептори за тези сигнали и осъществяват защитата на организма –  възстановява се хомеостазата (стабилно състояние на организма). Това е „мъдростта на тялото“, описана от професор Уолтър Кенън в книгата му „The Wisdom of the Body“, публикувана през 1932 г.

В едно истинско демократично общество, бедността, несигурността и несправедливостта са сигнали за опасност и алармини, които се усещат от будните граждани. Те излизат на улиците и площадите, съобщават на политиците за бедственото си състояние, сигналите им достигат в парламента, депутатите правят „защитни“ закони и възстановяват социалната хомеостаза. Това е „Мъдростта на тълпите“ (The Wisdom of Crowds), описана от Джеймс Суъроуики, публикувана през 2004 г. Кога ще бъде написана „Мъдростта на политиците“ все още е неизвестно.

През 1859 г. британци и американци стигат до военен конфликт заради застреляно магаре на остров, където мирно си живеели жителите на двете нации. Магарето нарушило частната собственост на един американец, за което било застреляно. То обаче се оказало собственост на британски генерал. Дошли британски и американски войници и започнали престрелка. 

Casus Belli – този латински термин, означава „повод за война“. Днес  българските депутати много често намират такива поводи. Настъпва „война на всички срещу всички“ (латински, bellum omnium contra omnes) – „ябълката на раздора“ е подхвърлена и в 48-то НС.

Дуалистичната парадигма  „ние срещу тях“ и „аз срещу него“ не може да създаде редовно правителство. Тогава, спомняйки си за „1984” на Джордж Оруел и „Бунтът на масите“ на  Хосе Ортега-и-Гасет, Народът запита: докога невежеството, алчността и аморалността ще продължават да бъдат сила? И достигна до логичния извод, че именно това е главната причина за политическата, икономическата, здравната и  демографската криза. 

Просветеният Народ видя обаче нещо много хубаво, което се случи отвъд Океана: семейството David и Barbara Roux дариха 10 милиона щатски долара на Jackson Laboratory в САЩ – една от най-големите научни институции за генетични изследвания на болести в света. С тези милиони се изгради Център по геномика и компютърна биология, носещ името на фамилията на дарителите. 

Прочетете това, което все още никой български политик и бизнесмен не е изрекал така възхитително интелигентно: „Забележителните научни постижения на Jackson Laboratory промениха разбирането за механизмите на болестите и търсенето на персонализирано и прецизно лечение. Ние сме привилегировани да подкрепим тези научни изследвания” – каза David Roux.

Време е някой български бизнесмен да бъде Bulgarо ex machinа и да е привилегирован да спомоществователства за създаването, например, на Национален научен център по сърдечнометаболитни болести (атеросклероза, хипертония, захарен диабет и затлъстяване). Защото по смъртност от инфаркти и инсулти, причинени от тези болести, сме една от водещите страни в света. 

Ще е нужна обаче появата на Bulgarо ex machinа и в НС – депутатите да мислят и действат дългосрочно, което е привилегия на образовани и мъдри хора. 

При скриване на рецепторите (down regulation) за инсулин се получава захарен диабет тип 2. Подобно явление става и в обществото – когато са скрити ерудираните и морални хора се появява синдромът на придобита интелектуална и етична недостатъчност (СПИЕН) – той е не по-малко опасен от СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност). Настъпва медиокрация – власт на посредствеността (повече пише в книгата „La Mediocratiе“ на канадския философ Ален Дьоно). Тогава идват кризите в образованието, здравеопазването, науката, културата, икономиката, спорта.  И политиката.

Очакват се, следователно, политици не да обещават, но да действат „за добро на обществото“ (pro bono publico), хорът може би е готов да запее. И пеперудите на Лоренц да полетят  – те ни учат, че крайният резултат на дадено събитие зависи от „малки необходими промени” (minimum necessary changes)  в началото. „Предвидимост: Може ли размахването на крилата на пеперуда в Бразилия да предизвика торнадо в Тексас?” е заглавието на лекцията на Едуард Лоренц, изнесена на 29 декември 1972 г. във Вашингтон на 139-та конференция на Американската асоциация за напредък на науката. Така се появява „ефектът на пеперудата” – една от най-сполучливите метафори на теорията на хаоса.

А едни български политици обещават да спрат хаоса, други да занулират корупцията, трети бойкотират заседанията на НС.... За тях нобелистът Самюъл Бекет е написал „В очакване на Годо“ – една пиеса на абсурда.

И пък достигаме до „мамка му и правителство, никакво не се обажда. Ами сега къде да го търсим? В тази държава всички са дошли на власт да крадат, но никой не е дошъл да дава. Неграмотници, за вас няма ли правилник за морал, не знаете ли вие правилника бе!“ Това е перифраза на „Мамка му и прасе, никакво се не обажда. Ами сега къде да го диря?! ...” от разказа „Свирепо настроение” на Йордан Радичков.  

„Тогава“, в статията си „Ние сме родени да кърпиме чуждите дрехи“, публикувана във вестник „Независимост“ на 28 април 1873 г., Любен Каравелов написа: „Кой помага на чуждите правителства да деморализират народът ни и да го направи неспособен за нищо? – Българете...“ – конформисти, мейнстриймъри, атлантически ястреби, „конюнктурни човечета”. Затова за неопределено време се отлага настъпването на нещо ново, българско, хубаво, голямо, вечно – перифразирайки една мечта на унгарския поет Ендре Ади (1877 – 1919), изписана в поемата му „След конюнктурните човечета”.  Освен това, ако има правителство, министърът на търговията да знае, че има научни публикации, показващи, че по време на овулация (12 – 24 часа) жените пазаруват повече по-скъпи и по-секси продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи